Provincie Limburg

Nieuws en persberichten


1,2 miljard voor Limburgse fabrieken zonne-energie Duizend nieuwe arbeidsplaatsen op Chemelot te Sittard-Geleen

In het Provinciehuis te Maastricht is vandaag een zogeheten memorandum of understanding getekend tussen de Al Manhal International Group (AMIG) uit de Verenigde Arabische Emiraten en The Silicon Mine BV (TSM) in Sittard-Geleen.

Het betreft hier een principe akkoord voor de financiering van een aantal fabrieken in de zonne-energieketen van de grondstof (silicium) tot het eindproduct (zonnepaneel). Hierbij is een bedrag van 1,2 miljard gemoeid. De investering leidt op den duur tot duizend nieuwe arbeidsplaatsen.

De overeenkomst werd getekend door mr. Suhail Mubarak Al Daheri, ceo van AMIG en Gosse Boxhoorn, initiatiefnemer van TSM in aanwezigheid van ambassadeur H.E. Ali Thani Alsuwaidi van de Verenigde Arabische Emiraten, Limburgs gouverneur Léon Frissen en gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken.

Initiatiefnemer Gosse Boxhoorn maakte eerder bekend dat hij een siliciumfabriek wil bouwen op het Limburgse bedrijventerrein Chemelot te Sittard-Geleen. Silicium is de grondstof voor zonnecellen. Met de bouw van deze fabriek is een investering van 500 miljoen gemoeid en 400 nieuwe arbeidsplaatsen. DSM, Rijk, Provincie Limburg en omliggende gemeenten steunen dit initiatief. Boxhoorn heeft met AMIG een belangrijke investeerder gevonden om de fabriek daadwerkelijk te realiseren. De nieuwe investeerder wil de productie in fases uitbreiden waardoor de totale investering dan in stappen groeit tot 1,2 miljard en een nieuwe werkgelegenheid van ongeveer duizend personen ontstaat.

Gedeputeerde Hessels is verheugd over deze belangrijke investering in Limburg. Hij verwacht dat met de nieuwe investeerde de bouw van de geplande siliciumfabriek nu in een stroomversnelling komt. "Limburg wil excelleren op het gebied van zonne-energie, zegt hij. Dat is de reden waarom wij in een vroegtijdig stadium het initiatief van TSM hebben gesteund.
De ondertekening van het memorandum of understanding in de Statenzaal van het Provinciehuis te Maastricht door mr. Suhail Mubarak Al Daheri, ceo van AMIG (links) en Gosse Boxhoorn, initiatiefnemer van TSM (rechts). Op de achtergrond v.l.n.r. Limburgs gouverneur Léon Frissen, gedeputeerde Jos Hessels en TSM-directeur Bob Schram.

28-9-2010 15:45