Politie Groningen

Politie start offensief op overvallers maaltijdbezorgers

Politie geeft adviezen aan brancheorganisatie

Groningen, 28-09-2010 o De politie gaat de komende tijd in Groningen extra aandacht besteden aan overvallen waar maaltijdbezorgers het slachtoffer van zijn geworden. Aanleiding is een viertal overvallen op maaltijd- bezorgers sinds vorig weekend. Dit jaar heeft de politie in de stad negen overvallen op maaltijdbezorgers geregistreerd. Het roofcoördinatieteam heeft drie overvallen opgelost en drie verdachten kunnen aanhouden.

In overleg met de brancheorganisatie zal de politie restauranthouders een aantal preventieve adviezen geven om overvallen tegen te gaan. De politie probeert met meer heterdaadkracht en hulp van burgers en het bedrijfsleven de overvallen en berovingen terug te dringen met behulp van de aanpak taskforce overvallen.

Recente overvallen

De vier overvallen vonden plaats in de wijken Paddepoel en de Korrewegwijk. Op de Planetenlaan werden twee pizzabezorgers in Groningen beroofd. Beiden werden tijdens een bezorging belaagd door overvallers. Onder bedreiging van geweld eisten zij geld. Ook werd een bromfiets meegenomen.

Op de Noorderbinnensingel werd afgelopen zaterdagavond een maaltijdbezorger door twee mannen op een scooter klemgereden. Onder bedreiging van geweld moest ook hij zijn geld en bromfiets afstaan. Maandagavond werd op de Oosterhamrikkade een maaltijdbezorger door een overvaller bedreigd met een pistool. Hij moest zijn geld en bromfiets afgeven.

Advies

Voor de politie heeft de aanpak van overvallen en straatroven een hoge prioriteit. Voor een succesvolle aanpak is hulp en medewerking van ketenpartners en burgers nodig.

Naast het actief onderzoeken van deze berovingen gaat de politie ook een flyer met adviezen uitbrengen aan de brancheorganisatie. De politie adviseert restauranthouders om bij een bestelling altijd het telefoonnummer te noteren en terug te bellen. Klopt het telefoonnummer niet is het advies om de bezorging te annuleren. Verder is een advies om bezorgers met niet teveel geld op pad te sturen. Ook zou een restauranthouder bij een bestelling die hij niet vertrouwt kunnen overwegen om een andere bezorger mee te sturen.

112 bellen

Het roofcoördinatieteam adviseert mensen die getuige zijn van een beroving of overval op heterdaad om direct het landelijk alarmnummer 112 te bellen. Zij kunnen een signalement of andere informatie doorgeven. Daarnaast kunnen getuigen altijd hun tips kwijt via het landelijk telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of eventueel via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Het roofcoördinatieteam is ook op Twitter te volgen via @politie_overval.

Taskforce Overvallen

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft in oktober 2009 de Taskforce Overvallen ingesteld. In de aanpak van de taskforce werken politie met publieke en private organisaties samen om het aantal overvallen snel te laten dalen. De kernboodschap is dat overvallen worden keihard bestraft. Het bedrijfsleven en de overheid werken samen om het aantal overvallen sterk terug te dringen. Ook burgers hebben een belangrijke rol om overvallen te voorkomen en op te lossen. Samen kunnen we de overvallers duidelijk maken: een overval loont niet!