Zorgverleners kunnen leren patiënten te motiveren

23/09/2010 09:57

Uitgeverij Thoeris B.V.

Woensdag 29 september verschijnt het nieuwe boek van Pauline Dekker en Wanda de Kanter:

'Motiveren kun je leren'

met illustraties van Marnix Rueb

Zorgverleners worstelen vaak met patiënten die hun gezondheidsklachten te wijten hebben aan hun eigen gedrag. Ze roken, eten te veel, bewegen te weinig. Dat weet de patiënt, maar hoe krijg je hem zover dat hij zijn gedrag verandert? Hoe begin je erover zonder dat je ruzie krijgt?

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter leggen in dit boek uit hoe het motiverende gesprek werkt, ofwel motivational interviewing (MI). MI is een bewezen effectieve methode om anderen aan te zetten tot een gedragsverandering. Met deze methode, die in de spreekkamer weinig tijd kost, boeken de auteurs zelf op de polikliniek veel succes. Door de juiste vragen te stellen, voelt de patiënt zich serieus genomen, maar wordt hij ook geconfronteerd met de gedachtekronkels waarmee hij zijn ongezonde gedrag probeert goed te praten.

De auteurs bieden hun nieuwe boek aan op woensdag 29 september aan de bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk Marianne Acampo. Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt er in het RKZ een minisymposium plaats over verslavingen (alcohol, cannabis, obesitas) en bariatische chirurgie. Aanvang symposium 15.15. Aanvang boekpresentatie 18.00. Toegang gratis. Rode Kruis Ziekenhuis, Vondellaan 13. 1942 LE Beverwijk

Pauline Dekker en Wanda de Kanter werken in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk, dat voor longziekten in de Nederlandse top 5 staat. Ze hielpen al duizenden patiënten van het roken af. De auteurs waren de hoofdpersonen in de AVRO-serie 'Onder Specialisten'.

Motiveren kun je leren

Pauline Dekker en Wanda de Kanter

Met illustraties van Marnix Rueb

Paperback, 176 pagina's, full colour

Uitgeverij Thoeris, Amsterdam

http://www.thoeris.nl