Politie Groningen

Woensdag 29 september 2010

Provincie Groningen, 29-09-2010

Politie zoekt eigenaar crossfiets

GRONINGEN De politie is op zoek naar de eigenaar van een klein crossfietsje in de kleuren groen en zwart (zie foto ). De fiets is achtergebleven na een winkeldiefstal. Zaterdagmiddag 25 september rond 17:00 uur werd door een nog onbekende man bij een slijterij aan de Vismarkt een fles drank gestolen. Een andere bezoeker zag de diefstal en waarschuwde de bedrijfsleider. Die heeft de verdachte aangesproken. Er volgde een korte worsteling, waarna de verdachte wist te ontkomen. De verdachte was een zeer donkere jongeman van ongeveer 16-19 jaar, ongeveer 1.60 m en een tenger postuur. Hij droeg een grijze joggingbroek en een zwart shirt. Bovendien had de verdachte een piercing door zijn onderlip.

Herkent u op basis van het signalement in combinatie met de crossfiets, wie verantwoordelijk is voor deze diefstal? Neemt u dan contact op met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie zoekt getuigen aanrijding

GRONINGEN De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die maandag 27 september omstreeks 12:30 uur plaatsvond. Een 46-jarige vrouw uit Haren reed op haar snorfiets over het fietspad van de Helperzoom in Groningen in de richting van het centrum. Bij de kruising met de Helperbrink werd de vrouw aangereden door een automobilist. De automobilist ging er vandoor.

De vrouw kwam door de aanrijding ten val en is even buiten bewustzijn geweest. Zij moet zich onder doktersbehandeling stellen vanwege diverse schaafwonden en kneuzingen. De vrouw is na de aanrijding aangesproken door een getuige, een man met een fiets. Hij heeft de vrouw overeind geholpen. De politie komt graag in contact met deze getuige. Ook anderen die mogelijk informatie hebben over de aanrijding, kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Motorrijder gewond na inrijden file

LEEK Een 51-jarige motorrijder uit Damwoude is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding. De man reed over de A7 bij Leek en merkte te laat op dat er een file was ontstaan. De motorrijder botste achterop een auto en gleed onderuit. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De file was ontstaan nadat een auto tegen de vangrail was beland en daarachter een kop-staartaanrijding ontstond. Hierbij is alleen materiële schade ontstaan. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Dronken man vervelend

GRONINGEN Een 51-jarige man uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden op de Grote Markt. De man had bij een horecagelegenheid een camera vernield. Toen de gealarmeerde politie aan kwam, stond de man met een bierfles in zijn hand te zwaaien. Eerder zou hij ook met bierflesjes gegooid hebben. Agenten vroegen de man het bierflesje neer te zetten, maar hij reageerde verbaal agressief. Hij uitte diverse beledigingen en weigerde het bierflesje neer te zetten. Hierop is de man aangehouden. Ook onderweg bleef de man opstandig. Hij is ter ontnuchtering ingesloten.

Man op gestolen scooter aangehouden

GRONINGEN De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 19-jarige man uit Assen aangehouden. De man reed op een scooter door de Boteringestraat. Agenten wilden de man controleren en gaf hem een stopteken. Hierop doofde de man zijn verlichten en probeerde te ontkomen. In de Noorderbinnensingel kon de bestuurder toch tot stoppen worden gebracht. Agenten roken een alcohollucht, maar de Assenaar wilde niet meewerken aan een blaastest. Agenten zagen aan de voorkant van de scooter losse bedrading hangen. Uit nader onderzoek bleek dat de scooter even eerder was gestolen vanaf de Grote Markt. Hierop zijn camerabeelden teruggekeken. Daaruit bleek dat ook de 27-jarige bijrijder uit Groningen de diefstal mede had gepleegd. Hierop zijn beide mannen aangehouden. De Assenaar bleek op het bureau onder invloed van 0,9 promille alcohol. Aangezien hij beginnend bestuurder is, moest hij zijn rijbewijs inleveren. De scooter is in beslag genomen. Het tweetal is na verhoor weggestuurd. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanhouding na mishandeling

SAPPEMEER Een 34-jarige man uit Hoogezand is in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden. De man had bij een woning aan de Scheepstimmerman in Sappemeer aangebeld en vervolgens de 33-jarige bewoner bij de keel gegrepen en bedreigd. Omwonenden hadden de ruzie gehoord en de politie gealarmeerd. Toen agenten het tweetal uit elkaar wilde halen, uitte de 34-jarige man beledigende woorden. Hierop is de man aangehouden. Aangezien de man onder invloed verkeerde is hij ingesloten. Aanleiding voor de onenigheid tussen beide mannen ligt in de relatiesfeer. De politie maakt proces-verbaal op.

Motorrijder verliest geldzak

ONSTWEDDE Een motorrijder heeft dinsdagochtend veel geluk gehad. De man reed met een stortingszak voor de bank met een geldbedrag erin over de Vledderhuizen in Onstwedde. Zonder dat hij het door had, verloor hij de geldzak. Stadswachten zagen dat de motorrijder wat verloor en konden de geldzak veilig stellen. De motorrijder meldde zich even later op het politiebureau. Daar kon hij de geldzak in ontvangst nemen.

Man gewond bij woningbrand

GRONINGEN Bij een woningbrand in de Jacques Perkstraat in Groningen is dinsdagnacht een 41-jarige man licht gewond geraakt. Na een melding van een woningbrand, vertelden omwonenden dat er zeer waarschijnlijk nog iemand in de woning was. Op dat moment stond er al veel rook in de woning. Brandweerlieden zijn met perslucht de woning binnen gegaan en troffen de bewoner aan. De man had rook ingeademd. Hij is voor observatie overgebracht naar het ziekenhuis. De brand is vermoedelijk in de keuken ontstaan.

Fietsster gewond bij aanrijding

BEERTA Een 34-jarige fietsster uit Beerta is dinsdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw fietste over de Torenstraat in haar woonplaats. Een 45-jarige automobilist uit Winschoten reed vanuit een parkeerplaats achteruit de Torenstraat op en zag daarbij de fietsster over het hoofd. De vrouw kon de auto niet meer ontwijken. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw klaagde over een pijnlijke heup. Zij is ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Bromfietser zonder rijbewijs

MUNTENDAM De politie heeft dinsdagavond een 16-jarige bestuurder van een bromfiets uit Muntendam op de bon geslingerd. Agenten zagen de knaap zonder licht rijden op de Nieuweweg in Muntendam. Toen de knaap de agenten zag ging hij er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging beging hij een stuurfout en knalde op een betonnen paaltje. Zijn bromfiets raakte beschadigd. Bij controle bleek dat hij geen geldig rijbewijs had. De Muntendammer kreeg twee bekeuringen uitgereikt.

9-jarige winkeldiefje aangehouden

MARUM De politie heeft dinsdagmiddag een 9-jarige jongetje uit Marum aangehouden voor winkeldiefstal. Het kereltje werd in een kiosk aan De Wending betrapt bij het stelen van kleurstiften. Na een stevig gesprek met agenten werd het jonge diefje overgedragen aan zijn ouders. De stiften werden in beslag genomen. Na het verhoor kon de verdachte het politiebureau weer verlaten.

Winkeldief aangehouden

GRONINGEN De politie heeft dinsdagmiddag in een audio- en videowarenhuis aan de Westerhaven in Groningen een 20-jarige man uit Arnhem aangehouden. De Arnhemmer werd door beveiligspersoneel betrapt bij het stelen van een twee MP-4 spelers. De winkeldief moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden voor mishandelen vrouw

HAREN Een 52-jarige man uit de gemeente Haren is dinsdagnacht door de politie aangehouden voor huiselijk geweld. In de woning spraken de agenten met de 47-jarige vrouw. Zij vertelde dat zij door haar man naar aanleiding van een ruzie was mishandeld. De 52-jarige gaf dat toe. De man is meegenomen naar het politiebureau. Het traject huiselijk geweld is in gang gezet.

Stadjer vernielt fototoestel

GRONINGEN De politie heeft dinsdagnacht een 51-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. Agenten reageerden op een melding van vervelende dronken man op de Grote Markt. Het bleek dat een 24-jarige man uit Appingedam het stadhuis op de gevoelige plaat had vastgelegd. De Stadjer dacht dat hij werd gefotografeerd en sloeg de camera uit de handen van de fotograaf. Hierna bekogelde hij de Appingedammer met volle bierflessen. De verdachte, die onder invloed van alcohol was, werd met gepast geweld overmeesterd en ter ontnuchtering ingesloten. De camera raakte onherstelbaar beschadigd. De verdachte zal vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Gewapende overval restaurant

GRONINGEN Twee nog onbekende mannen hebben dinsdagavond kort voor 22:30 uur een restaurant aan de Prinsesseweg overvallen. Het tweetal kwam de zaak binnen en eiste onder bedreiging geld van het personeel. Met een geldbedrag verlieten de twee overvallers kort daarop de zaak. Zij zijn nog voortvluchtig. De politie stelt een onderzoek in.

Chauffeur beboet voor overbelading

VEENDAM Een 27-jarige vrachtautochauffeur uit Winschoten is dinsdagmorgen bekeurd op de N33 bij Veendam. De bestuurder reed met een voertuig waarvan de lading 5,8 procent te zwaar was. Ook stak de lading
- bieten - boven de schotten uit. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Morgen, op donderdag 30 september, controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N363 Uithuizen-aansluiting N46

* N46 Groningen-afslag Loppersum

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde dinsdag 28 september op diverse plaatsen op snelheid.

* Oudeschip, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1475, aantal overtredingen: 378, hoogst gemeten snelheid: 145 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Leens, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 575, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Daarnaast is dinsdagmiddag een algemene verkeerscontrole gehouden op de Bornholmstraat in Groningen. Daarbij zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: niet dragen autogordel (24x), niet handsfree bellen (4x), niet gebruiken rijbaan door bromfiets (2x), technische gebreken (3x), problemen met lading (4x), overige feiten (3x). Eén vrachtwagen bleek veel te zwaar beladen te zijn: 75 ton in plaats van de maximum toegestane 50 ton.

Ook op de Kalkwijk in Hoogezand is gecontroleerd. Hier is bekeurd voor overschrijding van de maximum toegestane snelheid (6x), niet dragen van de gordel (2x) en niet handsfree bellen (1x).

In de Kleine Leliestraat in Groningen leverde controle met de ANPR-auto een hit op. Een automobilist bleek nog ruim 1000 euro aan boetes open te hebben staan. De boete van ruim 500 euro kon worden vervangen door een celstraf. Deze boete heeft de 47-jarige automobilist uit Stadskanaal direct betaald. Aangezien hij de andere boetes niet kon betalen is zijn auto meegenomen. De auto bleek bovendien niet verzekerd. Met de ANPR-auto worden kentekens automatisch gescand en worden bijzonderheden over auto of eigenaar getoond.