Universiteit Leiden

Nieuwe publicatie: Religious Origins of Nations

R.B. ter Haar Romeny (ed.), 'Religious Origins of Nations? The Christian Communities of the Middle East' (2010), Brill.

Hoewel naties tegenwoordig gezien worden als een product van de moderne geïndustrialiseerde samenleving, kan gesteld worden dat reeds eerder vergelijkbare processen van gemeenschapsvorming plaatsvonden. De geschiedenis van de Armeense, Koptische, Ethiopische en Syrische christenen laat zien dat al in de Late Oudheid en vroege Middeleeuwen sprake was van hechte etnische groepen. Deze gemeenschappen bestaan zelfs nu nog. Er is onder wetenschappers echter veel discussie over de vraag hoe zij ontstaan zijn en zichzelf definieerden. Religie speelt in dit debat een centrale rol.

Met een PIONIER-subsidie van NWO heeft een Leids team onder leiding van Bas ter Haar Romeny de vorming van een gemeenschappelijke identiteit van de Syrisch-orthodoxe christenen onderzocht. Deze groep is niet waarneembaar als aparte gemeenschap in bronnen van vóór de vijfde eeuw, maar tegenwoordig claimen sommige leden zelfs hun eigen staat. De Leidse onderzoekers, afkomstig uit verschillende disciplines, zijn van mening dat het begin van deze ontwikkeling gezocht moet worden in een religieus verband.

Het boek Religious Origins of Nations? presenteert de resultaten van het Leidse PIONIER-project over de Syrisch-orthodoxen, samen met de reacties van een aantal buitenlandse specialisten. In vijf extra artikelen worden vergelijkbare gevallen besproken: de Oost-Syriërs, Armeniërs, Kopten, Ethiopiërs en Byzantijns-orthodoxen.

Het boek bevat bijdragen van het Leidse team (Bas ter Haar Romeny, Naures Atto, Jan van Ginkel, Mat Immerzeel en Bas Snelders) en van Annemarie Weyl Carr (Dallas), Muriel Debié (Parijs), Wim Hofstee (Leiden), Steven Kaplan (Jeruzalem), Theo van Lint (Oxford), Glenn Peers (Austin), Richard Price (Londen), Gerrit Reinink (Groningen), Uriel Simonsohn (Princeton), David Taylor (Oxford), Herman Teule (Nijmegen), Jacques van der Vliet (Nijmegen en Leiden) en Dorothea Weltecke (Konstanz).

Bestellen

Het werk is te bestellen via uitgeverij Brill. Het is echter ook verschenen als dubbelnummer van het tijdschrift 'Church History and Religious Culture' (vol. 89.1-3 van 2009). De online editie is op computers op de universiteit direct toegankelijk via deze link. Van buiten de universiteit kan men deze pagina bereiken via de UB-catalogus (met ULCN-account).