Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 10.50 uur

Utrecht, 29-09-2010

Laffe oplichters

ABCOUDE Twee laffe oplichters joegen op dinsdagmiddag 28 september een bejaarde vrouw de stuipen op het lijf.

Rond 12.30 uur belden twee mannen in overalls op het Janshof aan bij de woning van een 79-jarige vrouw. Zij deed open en de mannen vertelden dat er problemen waren met haar waterleiding en dat er explosiegevaar was. De bewoonster schrok enorm en liet één van de mannen binnen. Hij zij meteen dat zij haar waardevolle spullen in veiligheid moest brengen. De slecht ter been zijnde vrouw kon echter niet naar boven, waarop de man dat deed. Net op dat moment belde een vriendin van de bewoonster bij haar aan. De man wist zich vermoedelijk betrapt en ging er met een smoesje vervolgens met zijn maat vandoor. De vriendin belde de politie.

Agenten gingen ter plaatse en wisten de bewoonster gerust te stellen dat er echt geen sprake was van explosiegevaar. Aan de hand van het signalement stelden agenten een onderzoek in de omgeving in, maar de oplichters bleken te zijn gevlogen. Door de komst van de vriendin, hadden de mannen vermoedelijk nog geen kans gezien iets te stelen.

De verdachten waren twee blanke mannen van rond de vijftig jaar oud, één met blond en de ander met donkerblond haar. Beiden droegen een blauwe overall. Aan getuigen die de verdachten rond 12.30 uur op of in de omgeving van het Janshof hebben gezien of hen menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Mishandeling

MAARSSEN Agenten hielden op dinsdagavond 28 september een man aan omdat hij twee andere personen had mishandeld.

Rond 18.00 uur kreeg de politie de melding over een mishandeling op de Dr. Plesmanlaan. Agenten gingen ter plaatse en troffen daar enkele jongeren aan. Zij verklaarden dat zij daar met het groepje stonden. Plotseling kwam een 21-jarige man uit Maarssen op hen aflopen. Hij viel één van de jongeren, (leeftijd onbekend) afkomstig uit Maarssen, aan. Daarbij werkte hij hem tegen de grond. Eén van de andere jongeren, 17 jaar oud en afkomstig uit Maarssen, kwam zijn maatje te hulp, maar kreeg vervolgens ook klappen van de 21-jarige verdachte. De verdachte stapte vervolgens in een auto en reed weg.

Beide slachtoffers en getuigen gingen naar het politiebureau om daar aangifte te doen. De 17-jarige jongen had letsel in zijn gezicht, het andere slachtoffer had zeer veel last van zijn schouder. Daarom werd hij vanuit het politiebureau per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat zijn schouder was gebroken.

De 21-jarige verdachte meldde zich rond 19.45 uur aan het politiebureau. Hij werd direct aangehouden, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding voor de mishandeling is.

Vernieling bushokje

BREUKELEN Agenten hielden op dinsdagavond 28 september een jongen aan voor vernieling van een bushokje.

Rond 21.35 uur zagen getuigen dat een drietal jongens naar een bushokje aan de Straatweg liepen en dat één van hen enkele ruiten daarvan vernielde. De getuigen gaven dit door aan de politiemeldkamer en agenten gingen ter plaatse. Zij stelden een onderzoek in de omgeving in en hielden de verdachte, een 17-jarige jongen uit Breukelen, op de Poeldijk aan. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Dertig procent rijdt te hard

MAARSSEN Bij een snelheidscontrole op dinsdagavond 28 september bleek dat 30% van de automobilisten te hard reed.

De controle vond van 19.20 uur tot 21.00 uur op de Straatweg plaats. In die anderhalf uur passeerden 735 bestuurders de radar, 222 daarvan hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed zelfs bijna het dubbele, namelijk 99 km/u. De overtreders krijgen binnenkort hun bekeuring thuisgestuurd.

Autobrand

MAARSSEN Op dinsdagavond 28 september ging een auto in vlammen op. Vermoedelijk gaat het om brandstichting.

Rond 23.45 uur hoorden de bewoners van een woning aan de Gerard Doustraat het alarm van hun auto afgaan. Vervolgens hoorden zij een knal en glasgerinkel. Toen zij poolshoogte gingen nemen, zagen zij dat de auto in lichterlaaie stond. De brandweer en politie gingen ter plaatse. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de auto verloren ging.

Gezien de aangetroffen sporen gaat de politie uit van brandstichting. Aan getuigen die rond 23.45 uur iets verdachts op of in de omgeving van de Gerard Doustraat hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Autokrakers

BREUKELEN De politie heeft in de vroege ochtend van woensdag 29 september twee mannen aangehouden op verdenking van een autokraak.

Rond 04.20 uur hoorde een getuige breekgeluiden op het Longkruid en belde 1-1-2. Meerdere agenten gingen met spoed ter plaatse. Zij zagen twee mannen lopen, die bij het zien van de agenten vlug een tas weggooiden. De agenten hielden het tweetal, een 18-jarige jongeman zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 21-jarige Haarlemmer, staande en controleerden de inhoud van de tas. Daarin bleek inbrekersgereedschap te zitten. Daarop hielden de agenten het tweetal aan en brachten hen over naar het politiebureau.

Bij onderzoek op het Longkruid bleek dat daar een auto was opengebroken en dat er onder andere een navigatiesysteem was gestolen. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.