GroenLinks
Europees Parlement eist verbod op nieuwe diepzeeboringen

GroenLinks is blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement dinsdag voor een moratorium op nieuwe diepzeeboringen heeft gestemd. Na de olieramp in de Golf van Mexico, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, moet eerst uitgezocht worden of deze gevaarlijke boringen überhaupt veilig kunnen worden uitgevoerd. Helemaal nu oliegigant BP, verantwoordelijk voor de olieramp, ook in de Noordzee op bijna dezelfde diepte wil gaan boren. Eerder dit jaar presenteerde GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout een onderzoek waaruit blijkt dat de Europese Unie niet goed is voorbereid op een olieramp in de Noordzee.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Zelfs BP lijkt niets van de ramp in Amerika geleerd te hebben. BP is van plan om opnieuw hoge risico's te nemen, cynisch genoeg om de kosten van de laatste olieramp te kunnen betalen. Wat nu nodig is, is goede regelgeving en toezicht. Een tijdelijke stop op boringen in de diepe zee is nodig voordat ook hier de situatie uit de hand loopt."

Open brief

Eickhout heeft een week geleden na de aankondiging van BP samen met collega-Europarlementariër Bart Staes van de Vlaamse Groenen een open brief naar eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) gestuurd waarin zij aandringen op een moratorium op diepzeeboringen. Eickhout is verheugd met het resultaat van de stemming vandaag. "De andere Europarlementariërs delen onze zorgen. Het Europees Parlement geeft een duidelijk signaal af richting de Europese lidstaten die vervolgens het moratorium moeten instellen."

Olieproducerende landen weigeren actie

Op een conferentie in Noorwegen afgelopen week verwierpen de olieproducerende landen, waaronder Nederland, een Duits voorstel om tijdelijk een halt toe te roepen aan boren naar olie in de diepzee. "Een internationaal moratorium is verworpen, maar dat betekent niet dat we in Europa achterover moeten leunen. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat de Europese zeeën verschoond blijven van natuurrampen als in de Golf van Mexico. Diepzeeboringen zijn een te groot risico," aldus Eickhout.