Gemeente Bedum


College bezoekt Mense Ruiter orgelbouwers

29 september 2010
Het orgel in Zuidwolde Het college van b. en w. van Bedum en bestuurders van de Bedrijvenvereniging gemeente Bedum hebben op 28 september een bezoek gebracht aan Mense Ruiter Orgelbouwers in Zuidwolde. Dit gebeurde in het kader van de bedrijfsbezoeken die het college en de BvgB met regelmaat afleggen.

Het Zuidwolder bedrijf, dat 11 werknemers telt, is gevestigd aan de Oosterseweg. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw en de restauratie van (kerk-)orgels De firma werd in 1931 opgericht door orgelbouwer Mense Ruiter in Groningen. In 1977 verhuisde de orgelbouwer naar Zuidwolde. Mense Ruiter B.V. heeft de bouw van tal van kerkorgels op zijn naam staan. Daarnaast verricht het bedrijf restauraties van kerkorgels. De orgels van de NH-kerken in Zuid en Noordwolde zijn onlangs bijvoorbeeld door het bedrijf in oude luister hersteld. Tijdens het bezoek door het college werd gewerkt aan een nieuw orgel dat plaats krijgt in een kerk in Barneveld. Mense Ruiter ontvangt opdrachten uit het hele land. Ook is het bedrijf in Duitsland actief.

Directeur Jan Veldkamp (rechts) legt uit
Ondanks afnemende subsidiestromen én de ontkerkelijking ziet mede-directeur Jan Veldkamp de toekomst rooskleurig in: Wij denken ons wel staande te kunnen houden. Maar het toverwoord is: samenwerking met andere, gespecialiseerde bedrijven die in deze branche opereren. Het college en de BvgB-delegatie waren onder de indruk van de traditie, het vakmanschap en de enorme kennis en ervaring die in het door-en-door ambachtelijke bedrijf zijn samengebundeld.