FNV

FNV Bouw en FNV Bondgenoten onderzoeken samenwerking

29-09-2010

De bondsraden van FNV Bondgenoten en FNV Bouw hebben ingestemd met een onderzoek naar hoe ze meer kunnen samenwerken. Het onderzoek start per
1 oktober en moet in het voorjaar duidelijkheid geven over de mogelijkheden. John Kerstens, voorzitter FNV Bouw: "FNV Bouw en FNV Bondgenoten willen voortrekkers zijn in de vernieuwing van de FNV. De samenleving verandert, en de vakbeweging verandert mee. Het resultaat moet natuurlijk zijn dat we beter kunnen voldoen aan de behoeften van onze leden. Voor de mensen in de bouw betekent deze samenwerking dat wij de hele bouwketen kunnen organiseren. Van de architect aan de tekentafel tot en met de tegelzetter in de badkamer."

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "We zijn met de samenwerking in FNV op de Bouwplaats nu al bezig om bijvoorbeeld bouwvakkers en installateurs samen te benaderen op een bouwplaats in plaats van apart. Met dit onderzoek kunnen we verder kijken hoe dat nog beter kan. Ook krijgen we zo de voor- en nadelen van samenwerken voor al onze leden scherper in kaart."

Een intensievere samenwerking kan de slagkracht vergroten en zorgt voor een betere herkenbaarheid naar de betrokken sectoren en de mensen die daarin werken. Het gaat onder andere om de bouw, metaal, industrie, handel en dienstensector.

FNV Bouw heeft ongeveer 125.000 leden in onder andere de (water)bouw-, infra-, meubel- en houtsector en in de woningcorporaties. FNV Bondgenoten heeft ongeveer 475.000 leden die werken in de industrie, groot- en kleinmetaal, handel, vervoer, in de dienstensector, de agrarische sector en in de facilitaire dienstverlening. Tijdens het in mei vorig jaar gehouden FNV-congres is met alle FNV-bonden besloten om vormen van een sterkere samenwerking te inventariseren.