Ministerie van Defensie

EOD ruimt honderden antipersoneelsmijnen

29 september 2010, 11.36 uur

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteren in het Zeeuwse Cadzand 693 Duitse antipersoneelsmijnen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De explosieven werden gevonden tijdens een grootschalig onderzoek op een terrein waar een nieuw recreatiepark staat gepland.

De EOD kreeg een melding over een vondst van enkele anti-personeelsmijnen, met het vermoeden dat er nog wel meer konden liggen. De EOD-ploeg die ter plekke de `put' heeft open gelegd, trof vervolgens honderden explosieven aan.

Vernietigd

Bij het sorteren en inventariseren van de explosieven is besloten om de 140 mijntjes die er het slecht aan toe waren ter plekke te vernietigen. De overige landmijnen zijn overgebracht naar het strand bij Nieuwvliet-Bad waar ze vandaag gecontroleerd tot ontploffing zijn gebracht.

Dump

Net na de Tweede Wereldoorlog werd bij het ruimen van mijnenvelden, onderdeel van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall, in de omgeving een gat gegraven waar alle gevonden explosieven in werden opgeborgen. Deze `dumps' werden vervolgens afgedekt en verdwenen hiermee uit het zicht. De EOD ruimde al eerder dit soort vindplaatsen. De grote hoeveelheid explosieven in deze `dump' is echter uitzonderlijk.

Op hetzelfde terrein zijn vorige week al 4 Engelse 500-ponders gevonden. Deze worden op een later tijdstip geruimd. De komende weken wordt het terrein verder onderzocht op explosieven.