Koninklijke Ahrend NV

even uitwaaien op kantoor

Ahrend Kaigan: even uitwaaien op kantoor

Nederland 29-09-2010
Amsterdam, 29 september 2010 -- De nostalgische rieten strandstoel, zoals bekend van de stranden in Scheveningen, Katwijk en de Zeeuwse kust, komt terug op een onverwachte plaats: in kantooromgevingen. De Ahrend Kaigan omsluit de gebruiker, voor tijdelijke doelbewuste afzondering. Dat kan een informele vergadering zijn, een vertrouwelijk gesprek maar ook een belangrijk telefoongesprek dat hoge concentratie vereist zonder dat de omgeving wordt gestoord.

De rieten strandstoel bood beschutting tegen wind en zand, en kon desgewenst ook de roodverbrande huid beschermen tegen felle zonnestralen. Op een vergelijkbare manier biedt de Ahrend Kaigan (kaigan betekent letterlijk kust of strand) de gebruiker tijdelijke beschutting en afzondering - maar dan op kantoor.

Rieten strandstoelen

Ontwerper Marijn van der Poll licht toe: Je ziet steeds meer open kantoren: werkplekken gaan vloeiend in elkaar over. Je ziet benches, een soort keukentafels, waaraan mensen zij aan zij zitten te werken. Dat is goed voor de onderlinge communicatie.

Toch willen mensen zich soms even afzonderen. Even een bilateraaltje met een collega, of een telefoongesprek voeren dat niet voor iedereen is bestemd. Met de Ahrend Kaigan kan de kantoormedewerker(s) zich tijdelijk een eigen plek toe-eigenen. De vorm van de Kaigan versterkt deze functie voor zowel gebruiker als omgeving.

Materiaal

De materialisering is duurzamer dan de strandstoel waarop hij is gebaseerd. Geen rieten stoel, maar een stalen buizenframe en geheel gestoffeerd. Aan de buitenzijde met een stevige stof die de architectonische vorm benadrukt; aan de binnenzijde met een zacht materiaal dat de geborgenheid benadrukt die de stoel biedt.

Van der Poll: Bij de keuze voor deze materialen heb ik me laten inspireren door Japan, in het bijzonder Japanse prenten. De pennenstreken die in een paar lijnen de natuur tastbaar lijken te maken op een wit vel. Zo zijn in de stoel grove draden gebruikt, patronen die stof ruimtelijk en organisch maken. De stoel is van meubel verworden tot een plek om je even terug te trekken in de kantooromgeving. Dat is een gevoel dat niet begint op het moment dat je gaat zitten in de Kaigan, maar op het moment dat je de ruimte binnenloopt. Zo functioneert hij optimaal als private meeting chair."

Introductie tijdens DDW

De Kaigan zal worden geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week, die van 23 tot en met 31 oktober voor de negende keer in Eindhoven zal worden gehouden. Dutch Design Week is het grootste designevenement van Nederland. Zon 1.500 vormgevers uit binnen- en buitenland laten hun werk zien op het gebied van industrieel ontwerp, grafisch ontwerp, textiel en mode, ruimtelijk ontwerp, fooddesign en designmanagement en trends. Tijdens Dutch Design Week wordt een duurzame verbinding gelegd tussen publiek, ondernemingen en ontwerpers door het uitwisselen van kennis en informatie. Deelnemers zijn zowel gevestigde bureaus en high-profile ontwerpers als talentvolle nieuwkomers en net afgestudeerde designers. Op bijna zestig verschillende locaties in Eindhoven kunnen evenementen worden bezocht. Naast Klokgebouw op Strijp-S zijn er tientallen locaties in de binnenstad, waaronder deWitteDame, TU/e, Stadhuisplein, Designhuis en de Kanaalstraat. Maar ook buiten het centrum van Eindhoven zijn projecten te bekijken en te beleven.

Over Marijn van der Poll

Marijn van der Poll (Eindhoven, 1973) groeide op in Azië en het Midden-Oosten. Hij studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven en heeft sinds 2000 zijn eigen multidisciplinaire designstudio. De studio werkt zowel in opdracht als onafhankelijk. De studio creëert exclusieve ontwerpen waaronder bijvoorbeeld een unieke auto en uniek meubilair dat wereldwijd is tentoongesteld in vooraanstaande galerieën en musea. Marijn van der Poll doet aan designresearch, productontwerp, ontwikkeling en introducties en creatieve engineering voor onder andere Marcel Wanders en Ahrend, waarvoor hij in 2008 de Ahrend Jetstream-tafel ontwierp.

Aanbevolen website: www.marijnvanderpoll.com