Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zhujiajian, 29 september 2010

Een nieuw Guinness Wereldrecord !

Hoogste zandsculptuur ter wereld succesvol gebouwd door Nederlands team in China

Onder leiding van het Nederlands Zandsculptuurteam is van 12 tot en met 29 september in China gebouwd aan de hoogste en grootste zandsculptuur ter wereld. Woensdag 29 september om 15.00 uur is tijdens de opening van de 12de editie van het China Zhoushan International Sand Sculpture Festival volgens de officiële richtlijnen van het Guinness Book of Records de exacte hoogte gemeten. Mevrouw Angela Wu, de officiële vertegenwoordiger van Guinness in China, maakte het nieuwe wereldrecord bekend. Het hoogste zandsculptuur ter wereld is 22,43 meter hoog, waarmee het oude record uit 2001 van 20,91 meter ruimschoots is verbroken.

Na 17 dagen hard werken in het zand is vandaag, om 15.00 uur lokale tijd met behulp van een laserstraal, een telekraan en elektronische meetapparatuur, de exacte hoogte bepaald van het hoogste zandsculptuur ter wereld. Mevrouw Angela Wu, officiële vertegenwoordiger van het Guinness Book of Records in China maakte de exacte hoogte bekend. Het doel was het verbreken van het oude wereldrecord, dat in 2001 in Almere is gevestigd en staat op een hoogte van 20,91 meter. Uiteindelijk is de hoogte van de top, volgens officiële meting, vastgesteld op 22,43 meter. Hiermee is het oude record met 1 meter en 52 centimeter ruimschoots verbroken.

50 miljoen kilo zand (dit is gelijk aan 1.750 vrachtauto's of 415.000 kruiwagens) hadden de Nederlandse zandkunstenaars samen met hun collega's uit China, Australië, Spanje, Portugal, Canada, Tsjechië en de Verenigde Staten nodig om een zandsculpturen park te bouwen met als thema Tour of Africa; The Sand Sculpture Safari. De zandsculpturen worden gebouwd in het kader van de 12de editie van het China Zhoushan International Sand Sculpture Festival.

Sinds 2001 wordt het Nederlands Zandsculptuurteam uitgenodigd door de organisatie van dit grootste zandsculptuur festival ter wereld voor het ontwerp en de uitvoering van de bouw van de zandsculpturen. De gigantische sculpturen worden jaarlijks ter gelegenheid van dit festival op het strand van Zhujiajian gebouwd en is een van de belangrijkste toeristische attracties van de regio.

Het Nederlands team staat onder leiding van project manager Luc Dibbelink en artistiek leider Jeroen Advocaat. Sinds april zijn zij fulltime bezig met het maken van ontwerpen, berekeningen en technische tekeningen voor de bouw van de sculptuur. De afgelopen 17 dagen hebben zij hard gewerkt om deze multiculturele artistieke samenwerking tot een goed einde te brengen. Ondanks kleine tegenslagen zoals zware onweersbuien, naderende tyfoons en diverse instortingen kijken zij zeer tevreden terug op de unieke samenwerking met de Chinese organisatie en de internationale zandkunstenaars.

Tijdens de spectaculaire openingsshow ter gelegenheid van de start van het festival is door de officiële vertegenwoordiger van het Guinness Book of Records het wereldrecord certificaat uitgereikt aan de Chinese en Nederlandse organisatie.

Einde persbericht