MBO raad

Staatssecretaris wil keurmerk voor inkoop mbo-examens

29-09-2010 - Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt wil op korte termijn komen tot een kwaliteitskeurmerk voor in te kopen mbo-examenproducten van examenleveranciers. Dat schrijft zij in een beleidsreactie bij het Examenverslag MBO 2009.
Beide documenten zijn op 20 september naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit is één van de maatregelen die wordt genomen om de kwaliteit van de mbo-examens verder te verhogen. De beleidsreactie bevat verder een overzicht van reeds bekende maatregelen, zoals het geven van waarschuwingen en het intrekken van examenlicenties.

MBO Raad positief
Het voorstel voor een kwaliteitskeurmerk van examenleveranciers juicht de MBO Raad toe. De MBO Raad pleit voor het vooraf keuren van in te kopen examens bij examenleveranciers en niet achteraf keuren bij de scholen. Dat stelt de scholen beter in staat om voorafgaande aan beslissingen tot inkoop kwaliteitsafwegingen te maken.

De kwaliteit van de mbo-examens zal door dit keurmerk aanmerkelijk en sneller stijgen. Wat de MBO Raad betreft zou dit keurmerk daarom zo snel als verantwoord mogelijk is moeten worden ingevoerd. Andere beleidsmaatregelen naar aanleiding van dit examenverslag acht de MBO Raad niet nodig, ook gelet op de demissionaire status van het huidige kabinet.