Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Toename hulp op het gebied van hiv en aids in ontwikkelingslanden

29-09-2010

In een nieuw rapport van de WHO en UNICEF staat dat slechts eenderde van de mensen die hiv-medicatie nodig hebben dat ook krijgt. Het doel om hiv-medicijnen voor het einde van dit jaar toegankelijk te maken voor alle hiv-patienten zal niet worden gehaald.

Naar schatting ontvangen 5,25 miljoen mensen deze medicijnen. Dat aantal is met 1,2 miljoen toegenomen in 2009, maar experts geven aan dat 14,6 miljoen mensen behandeling nodig hebben. Veel arme landen ondervinden problemen bij het beschikbaar stellen van hiv-remmers, zoals geldgebrek, te weinig personeel en zwakke infrastructuur van de gezondheidszorg. Eenderde van de landen in het rapport hadden in 2009 problemen met de medicijnen die niet op voorraad waren.

Toch is er in een aantal landen wel sprake van verbetering. In 15 landen, waaronder Botswana, Guyana en Zuid-Afrika krijgen 80% van alle hiv-positieve zwangere vrouwen de zorg en de medicijnen om te voorkomen dat ze het virus overdrgen op hun kind. 14 landen, waaronder Brazilië, Namibië en Ukraïne geven goede zorg inclusief hiv-medicatie aan meer dan 80% van kinderen met hiv. Acht landen, waaronder Cambodja, Cuba en Rwanda, geven hiv-remmers aan alle hiv-geïnfecteerde volwassenen.

UNAIDS roept landen waar het aidsvirus zich het meest heeft verspreid op om tussen de 0,5% en 3% van de overheidsinkomsten te steken om het probleem op te lossen. Volgende week wordt bekendgemaakt hoeveel geld 's werelds rijkste landen zullen doneren aan de Global Funds to fight Aids, een fonds dat zich sterk maakt om aids te bestrijden.

Het rapport Towards universal access: Scaling up priority HIV/AIDS interventions in the health sector is hier te lezen.