Gemeente Lelystad

Advies Jongerenraad over uitgaansgedrag

Woensdag 29 september 2010

De Jongerenraad Lelystad (JRL) is het afgelopen jaar bezig geweest met een onderzoek naar het uitgaansgedrag van jongeren.

Veiliger uitgaan

Met deze resultaten wilt de raad de doelgroep 13-16 jaar iets leren: zij moeten veiliger uitgaan. Hiermee doelt de JRL op alcoholvrij stappen in de Lelystadse disco's en kroegen. De raad ondervraagt jongeren op verschillende middelbare scholen. Om een zo representatief mogelijk beeld te vormen ondervraagt de JRL leerlingen van verschillende schoolniveaus binnen de doelgroep.

Indrinken

`'Vaak drinken mijn leeftijdsgenoten in voordat ze uitgaan. Dit omdat zij onder de zestien zijn en dus geen alcohol mogen kopen. Zonder alcohol kan uitgaan veel leuker zijn!'', aldus Jessica Stolp, raadslid bij de Jongerenraad Lelystad. Indrinken zorgt volgens deskundigen vaak voor agressie en geweld. Dit is iets waar de Jongerenraad het volstrekt mee eens is.

Te jong

Alcohol drinken, veel mensen doen het. Maar in hoeverre wordt er op een verstandige manier alcohol genuttigd? De JRL wilt jongeren tussen de 13-16 jaar ervan bewust maken dat alcohol op jonge leeftijd meer kapot maakt dan men denkt. Omdat de hersenen nog niet volgroeid zijn kan alcohol verkeerde effecten hebben en schadelijk zijn voor de hersencellen.

Advies aan college

De uitslagen van het onderzoek worden gebundeld tot een adviesrapport voor het college van Lelystad. Mocht de Jongerenraad concluderen dat het nodig is om jongeren bewust te maken van alcoholvrij uitgaan dan zal zij dit kenbaar maken.
Ja