Rijksoverheid


Multinationals investeren in Nederlands onderzoeksinstituut

Nieuwsbericht | 29-09-2010

Vier grote multinationals uit de voedingsindustrie gaan samen met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en brancheorganisaties in het Nederlandse Top Institute Food & Nutrition (TIFN) investeren. Het gaat om Nestlé, Kellogg, Danone en Christian Hansen. TIFN is een door de industrie geleid topinstituut, waarin bedrijven hun krachten bundelen om strategisch onderzoek te doen naar innovatie. Het gaat om een gezamenlijke bijdrage van 11 miljoen euro per jaar.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (EZ) gaf op woensdag 29 september 2010 het startsein van de tweede fase van het innovatieprogramma. Het Ministerie van Economische Zaken investeert hierin 100 miljoen euro. Naast TIFN maakt ook Food & Nutrition Delta (FND) deel uit van het innovatieprogramma. Het FND programma stimuleert het omzetten van strategische kennis in innovatie en het versterken van de innovatiekracht van het mkb.

Internationale partners

De minister juicht het besluit van de internationale bedrijven toe. `Ik zie de food- en farmasector als een van de peilers waarop de innovatieve kracht van onze economie leunt. Voor een verdere doorgroei van TIFN tot een Europees topinstituut is het van groot belang om ook internationale partners te binden.' Van der Hoeven is daarnaast verheugd over de grote deelname van mkb aan het programma: `Het zijn juist vaak de kleinschalige bedrijven die met slimme ideeën komen en nieuwe werkwijzen ontwikkelen.'

Preventie obesitas

In haar toespraak noemde Van der Hoeven enkele voorbeelden van resultaten van de projecten. Er is een nieuwe technologie ontwikkeld om de hoeveelheid zout in vlees- en kaasproducten te verlagen zonder smaakverlies. Daarnaast noemde ze resultaten van twee mkb-bedrijven. Newtricious heeft een bio-actieve stof gevonden in eieren die mogelijk een rol kan spelen bij preventie van aan obesitas gerelateerde ziektes. En het bedrijf Ojah heeft hoogwaardige en gezonde vleesvervangers ontwikkeld met een nauwelijks van vlees te onderscheiden kwaliteit.

Universitaire onderzoekers

In TIFN zijn grote bedrijven als Unilever, FrieslandCampina, VION, DSM en CSM al actief. Het topinstituut wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, deelnemende bedrijven en kennisinstellingen. Driehonderd universitaire onderzoekers zijn werkzaam op het instituut. Het aantal deelnemende bedrijven in de projecten van het Food & Nutrition Delta programma is gegroeid naar 326, ruim 80% hiervan is mkb.

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken

Zie ook


* www.twitter.com/minez
Volg het nieuws van Economische Zaken via twitter
* Informatie voor de pers


* Innovatie en ondernemen
Onderwerp | EZ

Website www.antwoordvoorbedrijven.nl biedt overzicht van subsidies, regels en vergunningen voor ondernemers.