Astma Fonds woedend over schrappen rookverbod kleine horeca

29/09/2010 14:37

Astmafonds

Het Astma Fonds is woedend dat het beoogde kabinet-Rutte het rookverbod in kleine cafés zou willen schrappen. Nederland telt een miljoen longpatiënten. "Zij zijn als eerste de dupe, maar zij niet alleen", zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. "Na twee jaar onzekerheid moeten we juist vasthouden aan het algehele rookverbod: dat heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters. En vooral: het werkt."

Het algehele rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid. "Daar ging het rookverbod toch om. Dat moeten we niet te grabbel gooien", zegt Rutgers. Het schrappen van het rookverbod in kleine cafés zou in het concept-gedoogakkoord staan, waarover de fracties van VVD, CDA en PVV zich nu buigen. "Onze achterban heeft jarenlang gehoopt op rookvrije horeca. Wie dacht dat iedereen opgelucht kan ademhalen, komt nu bedrogen uit."

Hardnekkige minderheid

Rutgers: "Afgelopen zomer oordeelden de Hoge Raad en het Hof in Arnhem dat het algemene rookverbod buiten kijf staat. Zij maakten korte metten met de discussie die zich al twee jaar voortsleepte. Inmiddels kan het algemene rookverbod rekenen op een groeiende meerderheid onder de bevolking. Een hardnekkige minderheid van rokers voerde nog een achterhoedegevecht. Maar zij krijgen nu voorrang op een miljoen longpatiënten en op iedereen die nog gezonde longen heeft."

Heldere regels werken wél

Een algeheel rookverbod werkt wel, een uitzondering werkt niet. Dat blijkt uit de praktijk in andere Europese landen. In landen met een sluitend rookverbod in de horeca daalde bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames van kinderen met astma (Schotland) of het aantal hartaanvallen (Italië). In landen waar uitzonderingen bestaan, houdt de discussie aan en blijven de gezondheidseffecten uit (Spanje, Oostenrijk).

"Juist de gelijke behandeling van alle horeca stond voor de politiek steeds voorop, ook voor minister Klink van Volksgezondheid. Laten we dat los, dan slaan we internationaal een slecht figuur", zegt Rutgers. "En dat doen we al, want ruim een kwart van de Nederlanders rookt; binnen Europa is dat een hoog cijfer."

Roken en ziekte

Roken is de belangrijkste ziekmaker van Nederland. Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen onnodig door (mee)roken. Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft de chronische longziekte COPD, die veelal is veroorzaakt door roken. Het Astma Fonds telt bijna 40.000 leden en spreekt namens een miljoen Nederlanders met een chronische longziekte.