Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen teams bestrijden cholera-epidemie in Centraal-Afrika

29-09-2010

In Tsjaad, Nigeria, Kameroen en Niger is er een grote toename van het aantal mensen dat aan cholera lijdt. Cholera komt veel voor in deze regio, maar dit jaar heeft deze door water overgebrachte ziekte zich op grotere schaal verspreid dan gebruikelijk. Artsen zonder Grenzen teams behandelen patiënten, delen rehydratiezout uit tegen uitdroging, zuiveren vervuild water en geven voorlichting hoe besmetting voorkomen kan worden.

Epidemie

Cholera is endemisch in de Centraal-Afrikaanse regio en heeft een cyclisch patroon. In sommige gebieden is er de afgelopen jaren echter nauwelijks sprake geweest van cholera. In de Nigeriaanse noordelijke deelstaat Zamfara bijvoorbeeld, is er de afgelopen 5 jaar geen cholera voorgevallen. Mensen hebben daardoor vrijwel geen immuniteit opgebouwd tegen de cholerabacterie waardoor het risico groter wordt dat als cholera de kop opsteekt (doorgaans aan het begin van het regenseizoen), er een epidemie uitbreekt. Hevige regenval, zoals dit jaar in Nigeria, vergroten die kans nog meer.

Cholera snel behandelen

Cholera is een bacteriële infectie die leidt tot zware, acute waterige diarree en braken. De behandeling is eenvoudig: het vochtverlies wordt gecompenseerd met een rehydratatietherapie op basis van zout en suiker, die oraal of met een infuus wordt toegediend. `Doordat iemand in rap tempo uitdroogt kan cholera in amper een paar uur fataal zijn. Het moet snel worden behandeld,' aldus Issiaka Abou, hulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Tsjaad.

West-Tsjaad

Eind juni werden de eerste gevallen van cholera gerapporteerd in Tsjaad. Sindsdien heeft de epidemie zich in 12 districten verspreid. Er zijn 1.836 gevallen gemeld, waarvan 96 aan de ziekte zijn bezweken (cijfers tot en met eind augustus). Artsen zonder Grenzen helpt met de bestrijding van de epidemie in de plaats Bokoro en hoofdstad N'djamena (zuidwesten), Fianga (aan de grens met Kameroen) en in de stad Bol (in de westelijke Lac-regio). Artsen zonder Grenzen heeft in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid diverse cholerabehandelcentra opgezet, runt rehydratatiepunten (waar ORS wordt uitgedeeld) en geeft technisch support en ondersteuning op het gebied van water en sanitatie. Activiteiten worden uitgebreid naar Kaygaand en Tchokoutalia, waar de meeste gevallen zich voordoen.

Noord-Nigeria

In het noordwesten van Nigeria hebben 8 van de 14 lokale overheden meer dan 1.000 vermoede gevallen van cholera en meer dan 100 doden bericht. Het merendeel hiervan betreft districten in de deelstaat Zamfara. Ook is er sprake van cholera in deelstaten Borno en Bauchi, beide in het noordoosten. Mobiele teams van Artsen zonder Grenzen ondersteunen overheidsklinieken met voorraden, voorlichting, training en infectiebeheersing. Ook zetten teams nieuwe cholerabehandelunits op, of ondersteunen bestaande units. Ook runnen ze rehydratiepunten waar tabletten tegen uitdroging worden uitgedeeld. In het district Maïdiguri (Borno) werden in één week al meer dan 300 patiënten behandeld.

Kameroen en Niger

In het noorden van Kameroen zijn er tot 12 september 6.119 gevallen van cholera gemeld; 410 daarvan lieten het leven. Artsen zonder Grenzen heeft 2 cholerabehandelunits opgezet en ondersteunt bestaande units, onder meer met het trainen van hygiëne- en behandelprotocollen. Ook hebben teams medische en water-en-sanitatievoorraden aangevoerd. In het zuiden van Niger werden 567 gevallen van cholera gerapporteerd (tot en met 17 september) en werden er 39 doden gemeld. Tot nu toe hebben de uitbraken in Niger nog niet de schaal van een epidemie bereikt.


* Hoe bestrijd je de cholerabacteriën? Bekijk de webfilm.
* Meer weten over onze noodhulp in Tsjaad en Nigeria