werknemers publieke sector komen bijeen in Den Haag

29/09/2010 15:37

ABVAKABO FNV

Ruim 1500 verpleegkundigen, vuilnismannen, hulpverleners en andere werknemers uit de publieke sector hebben vandaag van zich laten horen op 't Plein in Den Haag. Zij zijn de groep werknemers waar het hardst op bezuinigd zal worden als het ligt aan het demissionair kabinet. Een nieuw kabinet van VVD, CDA en PVV voorspelt nog hardere klappen. Abvakabo FNV organiseerde de manifestatie "Sterk voor het publieke werk" met de boodschap: er kan niet zomaar visieloos gesneden worden. Praat eerst over welke taken er uitgevoerd of anders ingericht moeten worden voor een slagvaardige, efficiëntere en goedkopere publieke sector.

Vandaag is de internationale dag van de solidariteit; honderdduizenden werknemers in heel Europa demonstreren tegen de aangekondigde bezuinigingen. Abvakabo FNV riep de werknemers in de publieke sector op naar Den Haag te komen en zichtbaar te maken welke werknemers er allemaal in de publieke dienstverlening werkzaam zijn. Van plantsoenmedewerker tot belastingambtenaar. Naast toespraken van FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey, vonden er debatten plaats met politici van de PvdA, D66 en de JOVD.

Nullijn rijksambtenaren

Het aangekondigde regeerakkoord zorgt voor extra onrust onder de werknemers in de publieke sector. Er wordt al gesproken over een nullijn voor rijksambtenaren. "Een economisch domme beslissing die jongere ambtenaren zal afschrikken," zegt Edith Snoey. "Terwijl we hen de komende jaren juist hard nodig zullen hebben." De economen van het CPB voorspellen al dat deze maatregel de totale loonsom zal doen toenemen.

Wet Sociale Werkvoorziening

Ook werknemers uit de sociale werkvoorziening kwamen massaal naar 't Plein. Volgens de uitgelekte kabinetsplannen zal de Wet Sociale Werkvoorziening drastisch worden aangepakt. Terwijl deze wet voor veel mensen de enige mogelijke weg naar een positie op de arbeidsmarkt betekent. Abvakabo FNV is een handtekeningenactie begonnen. De petitie is al door ruim 14.500 mensen ondertekend.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is met 350.000 leden de grootste vakbond in de publieke sector. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.abvakabofnv.nl/over/samen-sterk/programma