Ministerie van Defensie

Internationale troepenmacht arriveert voor EU Battlegroup

29 september 2010, 14.10 uur

Oostenrijkse Pandur pantservoertuigen arriveren per trein. Honderden Duitse, Oostenrijkse en Finse militairen en voertuigen zijn in Nederland gearriveerd voor de oefening European Rhino 1, die morgen officieel van start gaat in Oirschot en Noord-België. Tijdens deze grootschalige oefening stemmen de internationale eenheden hun optreden op elkaar af voor hun gezamenlijke inzet voor de EU Battlegroup, per 1 januari 2011.

Naast ruim 1600 militairen, maken zo'n 450 voertuigen deel uit van European Rhino 1. De militairen hebben de komende 2 weken onder meer de taak om de regering van `Blueland' te ondersteunen bij het herstellen en het handhaven van de orde. Dit fictieve land, voor de gelegenheid gesitueerd in Noord-België, heeft te maken met ernstige etnische spanningen tussen een machthebbende minderheid en de overige bevolkingsgroepen.

Stabilisatiemacht

Duitse militairen bouwen hun tijdelijke kampement op de Generaal-majoor De Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot.

Als de militairen morgen Blueland binnentrekken, zullen ze als eerste strijdende partijen uit elkaar halen, eventueel met geweld. Ook worden vluchtelingen van de eerste humanitaire hulp voorzien. Het optreden als `initial entry' eenheid is de belangrijkste reden waarom de Europese Unie de battlegroup in het leven heeft geroepen. Dit betekent dat de battlegroup als eerste arriveert bij crisissituaties wereldwijd. Vervolgens krijgen andere eenheden en humanitaire organisaties de kans ook hun werk te doen.

Naast het oefenen voor de aanstaande EU-Battlegroup taak vormt European Rhino 1 de certificeringsoefening voor 12 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Het bataljon toont hiermee aan al dan niet aan internationale eisen te voldoen. De oefening vindt plaats van 30 september tot en met 8 oktober in de Belgisch-Nederlandse driehoek Oirschot, Brasschaat en Maasmechelen. Het publiek kan hier zwaar materieel als Duitse Boxer pantservoertuigen en het Oostenrijkse pantservoertuig Pandur voor troepentransport tegenkomen.

Nederlandse leiding

Oostenrijkse militairen maken hun Pandur pantservoertuig klaar voor het ontladen.

De eerste helft van 2011 staat de EU-Battlegroup onder Nederlandse leiding. Nederland levert 1200 militairen, voornamelijk afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade. Brigadegeneraal Michiel van der Laan wordt de commandant. De eenheid van ongeveer 2350 militairen wordt verder gevormd door Duitsland, Finland, Litouwen en Oostenrijk.