Senternovem

28-09-2010 |

TCO-tool vereenvoudigt keuze voor OVL

Duurzame openbare verlichting is er in allerlei soorten en maten. Voor ieder wat wils, al maakt het ruime aanbod een goede keuze soms ingewikkeld. De door Agentschap NL doorontwikkelde TCO-tool zet energie-, installatie- en beheerkosten overzichtelijk op een rijtje en vereenvoudigt het vergelijken.

Vroeg of laat is elke openbare verlichting aan vervanging toe. Voor gemeenten een moment van belangrijke keuzes waarop het handig is verschillende opties te vergelijken. De TCO-tool die Agentschap NL op basis van een spreadsheet van Philips verder uitontwikkelde biedt uitkomst: een eenvoudig hulpmiddel dat de effecten van diverse variabelen inzichtelijk maakt.

Simpel en op maat
"Het mooie is dat de rekenhulp simpel te gebruiken is, maar toch maatwerk levert", vertelt Rob van Heur namens Agentschap NL. De basis voor de rekenmatrix is een model dat lichtfabrikant Philips ontwikkelde en aan Agentschap NL ter beschikking stelde. "Het is niet nodig het wiel opnieuw uit vinden", stelt Van Heur. "Daarbij zijn veel gemeenten bekend met een dergelijk model om een TCO-benadering toe te passen, waardoor onze uitbreiding intuïtief is in het gebruik. Daarnaast geven we tekst en uitleg bij elke variabele die moet worden ingevuld. Dat maakt het model voor iedereen te gebruiken, al is er wel enige kennis vereist om de tool goed in te vullen." Na het invullen van onder meer de armatuurgegevens, type lampen, onderhoudsgegevens en energiekosten berekent de tool automatisch de total cost of ownership van de opgegeven installaties. In heldere tabellen is zichtbaar waar het `turning point' van een investering zit en wat de verhouding is tussen de kosten voor investering, energie en onderhoud.

Open source
Het rekenmodel bestaat uit een uitgebreide spreadsheet om standaard vier lichtinstallaties te vergelijken. "Maar de gebruiker is vrij om meerdere installaties te vergelijken door de tabbladen uit de module te kopiëren", vertelt Van Heur. "We hebben bewust voor een open source gekozen, zodat de gebruiker iedere variabele vrij kan aanpassen voor een specifieke situatie. Als voorbeeld het uurloon voor werkzaamheden: de ene gemeente heeft wellicht een interne afdeling voor de installatie, terwijl de andere een externe installateur inhuurt. Elke situatie is uniek, en daar speelt ons model op in."

Toekomst voorspellen
Ook de tijdspanne is aan te passen in het model. Van Heur: "We willen gemeenten vooral inzicht geven in de langetermijneffecten van bepaalde keuzes. Uit de grafieken in de TCO-tool zie je direct na hoeveel jaar een investering een besparing oplevert. Ook kun je eenvoudig zelf spelen met de variabelen en zien wat een andere energieprijs teweeg brengt, of andere onderhoudskosten."

Van Heur: "Laat gemeenten er maar mee aan de slag gaan, dan zien ze zelf hoe makkelijk het is!"