Diergaarde Blijdorp


---

Zeeotters verlaten Diergaarde Blijdorp
29-09-2010
De twee zeeotters in Blijdorp, de zusjes Micas en Maré, vertrekken binnenkort en keren terug naar hun geboorteplek: het Aquarium van Lissabon. Ze worden in Portugal herenigd met hun moeder, die dit voorjaar haar partner (de vader van beide zusjes) verloor...

In heel Europa zijn nog maar drie zeeotters aanwezig: het oude vrouwtje in Lissabon en haar twee dochters in Blijdorp. De kans dat er een nieuwe zeeotter-man naar Europa kan komen, is vrijwel nihil. Bovendien zijn vrouwelijke zeeotters sociale dieren (mannetjes minder) en in het belang van de dieren is besloten dat Micas en Maré terugkeren naar hun moeder.

Blijdorp ontving in 1995 als eerste Europese dierentuin een jonge zeeotter (Chuluugi) uit Alaska, later gevolgd door een tweede, Eyak genaamd. Helaas is het Blijdorp nooit gelukt om met de zeeotters te fokken, hoewel de Diergaarde er al het mogelijke aan gedaan heeft, inclusief enkele KI-pogingen. Blijdorp vindt het jammer dat de zeeotters vertrekken, maar beide dieren waren door het Lissabon Aquarium aan Blijdorp uitgeleend om er hier mee te fokken.

Nu de populatie in dierentuinen voorlopig geen toekomst heeft, is het logisch dat de dieren terugkeren naar Lissabon. Blijdorp beraadt zich momenteel intern over de toekomst van de zeeotter-verblijven in het Oceanium.