Ministerie van Defensie

Laatste voorbereidingen verkoop F-16's aan Chili

29 september 2010, 17.23 uur

F-16 onderaanzicht De overdracht van 18 Nederlandse F-16's aan Chili komt steeds dichterbij. Vandaag vond op Vliegbasis Leeuwarden een ceremonie plaats vanwege de verkoop van de jachtvliegtuigen, die voor Nederland overtollig zijn. De eerste 6 worden later dit jaar overgevlogen naar Chili.

De jachtvliegtuigen ondergaan tot die tijd nog een aantal aanpassingen om aan de Chileense wensen te voldoen. De toestellen krijgen bijvoorbeeld aangepaste software. Deze wordt momenteel getest en binnenkort ook onderworpen aan testvluchten. Vervolgens krijgen de vliegtuigen op Vliegbasis Woensdrecht het Chileense kleurenschema.

Om de F-16's zelf te kunnen onderhouden, worden ongeveer 75 Chileense technici opgeleidt door instructeurs van de Nederlandse industrie.

Opbrengsten door verkoop

Het aantal gevechtsvliegtuigen in Nederland neemt door deze verkoop af van 105 tot 87, waarvan 14 stuks gebruikt worden voor opleiding en training. In 2006 kocht Chili al 18 F-16's.

De verkoop is bedoeld om geld vrij te maken voor Defensie. Naast F-16's wordt hiervoor ook ander materieel verkocht, zoals stukken artillerie en tanks.