Technische Universiteit Eindhoven

Richard van de Sanden wordt directeur FOM-instituut

Geplaatst: 29 september, 2010

Richard van de Sanden (46) wordt per 1 januari 2011 directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. Dat maakt FOM vandaag bekend. Van de Sanden is nu nog hoogleraar Plasma & Materials Processing bij de TU/e-faculteit Technische Natuurkunde.

Richard van de Sanden.

De komende jaren verhuist het onderzoeksinstituut van FOM (Fundamenteel Onderzoek der Materie) van Rijnhuizen (bij Nieuwegein) naar de campus van de TU/e. Het wordt omgevormd tot een nationaal FOM-instituut voor funderend energieonderzoek. Van de Sanden zal leiding geven aan de ontwikkeling van de nieuwe onderzoeksagenda. Ook zal hij de verhuizing naar Eindhoven in goede banen proberen te leiden.

Van de Sanden: Mijn aanstelling zou je kunnen zien als de ideale synergie tussen FOM en de TU/e. Ik heb grote affiniteit met het FOM-onderzoek en ben in staat om verbindingen te leggen tussen de kennis en kunde van FOM en die van de TU/e. Hij zegt dat zijn aanstelling bij FOM geen abrupt einde betekent aan de TU/e. Ik begeleid nog een aantal promovendi en ook voor de onderzoeksgroep zal ik de overgang zo mooi mogelijk maken.

"Richard van de Sanden past uitstekend in het profiel van de nieuwe directeur", laat FOM-directeur Wim van Saarloos weten. "Hij is een excellente wetenschapper en een gewaardeerd collega met oog voor ontwikkelingen binnen én buiten het veld."

Van de Sanden is sinds 2000 hoogleraar en groepsleider van de Plasma & Materials Processing groep in Eindhoven. Hij richt zich in het bijzonder op de analyse van de fysisch-chemische processen die een rol spelen bij plasmadepositie: de afzetting en modificatie van dunne films door plasmas. Deze technologieën kunnen worden toegepast in de productie van onder andere zonnecellen, optische coatings en andere halfgeleiderapplicaties als microbatterijen en condensators.