Senternovem

28-09-2010 |

Gezocht: innovatief maatwerk in duurzame openbare verlichting

Met de ontwerpwedstrijd Light Challenge slaan drie gemeenten in Noord-Nederland de handen ineen om de ontwikkeling van energie-efficiënte openbare verlichting te versnellen. De initiatiefnemers Heerenveen, Groningen en Assen dagen studenten uit expertise van verschillende vakgebieden samen te brengen in een duurzaam verlichtingsplan. Op 30 oktober - tijdens de Nacht van de Nacht - gaat de Light Challenge van start.

Vol enthousiasme zijn de drie gemeenten deze zomer aan de slag gegaan met de organisatie van de Light Challenge. "De tijd is er rijp voor!", volgens Rixt Muller, adviseur duurzaamheid bij de gemeente Heerenveen. "Voor alle drie de gemeenten geldt dat we koploper zijn op het gebied van duurzaamheid, maar echt innoveren is lastig. Je komt vaak toch uit bij wat de markt te bieden heeft." Daarom de Light Challenge: een wedstrijd die aanzet tot vernieuwende, duurzame openbare verlichting.

Ontwikkelen op maat
Bij het ontwikkelen van energie-efficiënte alternatieven is maatwerk belangrijk, vertelt Muller. Niet alleen omdat elke straat anders is, maar ook omdat de nationale richtlijnen voor openbare verlichting niet zijn toegesneden op de noordelijke gemeenten. Muller: "De richtlijnen zijn vaak afgestemd op hoofdwegen in (rand-)stedelijke omstandigheden, maar in woonstraten is de beleving en de functie van licht anders. We zijn daarom op zoek naar verlichting die energie-efficiënt is, maar ook bijdraagt aan het beleid om veel bewuster te verlichten."

Multidisciplinaire benadering
Om vernieuwende verlichtingsconcepten te vinden, roepen de drie gemeenten nu de hulp in van multidisciplinaire ontwerpteams, bestaande uit minimaal vijf studenten. "Licht is meer dan alleen techniek", stelt Muller. "Het heeft ook met gevoel te maken. Gevoel van veiligheid, sfeer en beleving. Daarom willen we het nieuwe lichtontwerp insteken vanuit meerdere vakgebieden, zoals psychologie, sociologie, economie en kunst." Ieder team krijgt een eigen straat toegewezen in een van de deelnemende gemeenten. Bij de selectie hiervan is gelet op een balans tussen koop- en huurwoningen. Bovendien representeren de geselecteerde straten een `doorsnee straat in Nederland'. "We zijn uitgegaan van woning-tuintje-stoep-straat-stoep-tuintje-woning", licht Muller toe. "Zo willen we voorkomen dat het een eenmalige exercitie wordt; het winnende ontwerp moet vooral ook breed toepasbaar zijn."

De jury
Voor bewoners is een belangrijke rol weggelegd bij de beoordeling van de ontwerpen. Samen met een deskundige vakjury bepalen zij het winnende concept. Muller: "Ook die vakjury proberen we multidisciplinair te maken, met leden uit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven." Inmiddels hebben Hetty Hafkamp (voorzitter van de Taskforce Verlichting), Rudi Slager (gedeputeerde van de provincie Groningen), Norbert Wasserfurth (lichtontwerper) en lichtdeskundige Ruud Koornstra toegezegd plaats te willen nemen in de jury.

Kans op realisatie
De Light Challenge heeft al heel wat enthousiasme losgemaakt. Niet alleen bij andere gemeenten maar ook bij het bedrijfsleven. "Men wil dolgraag bijdragen aan dit initiatief", vertelt Muller. "Met masterclasses tijdens de Challenge willen we daarom de kennisdeling tussen wetenschap en bedrijfsleven stimuleren. Het is voor studenten nuttig om inzicht te krijgen in hoe je een concept verkoopbaar maakt en in de markt zet." Andersom is het voor de bedrijven interessant om via de ontwerpwedstrijd in contact te komen met studenten. "Als prijs voor het winnende team ligt daarom niet alleen de realisatie van het ontwerp in het verschiet, maar ook kans op een traineeship of een baan!"

Meer informatie
Studententeams kunnen zich aanmelden voor de ontwerpwedstrijd vanaf de start van de Light Challenge tijdens de Nacht van de Nacht tot half januari 2011. De totale doorlooptijd bedraagt ongeveer een jaar. Wilt u meer weten over de ontwerpwedstrijd? Neem dan contact op met Rixt Muller van de gemeente Heerenveen via 0513-617619 of r.muller@heerenveen.nl. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.lightchallenge.nl.
Wijzigingsdatum |

29-09-2010