Acomo doet nieuwe overname

29/09/2010 18:24

Creative Venue BV

Acomo vergroot positie in notenmarkt met acquisitie van

King Nuts & Raaphorst

Nieuwe overname versterkt 'Focus on Food' strategie

Rotterdam, 29 september 2010

Hoofdpunten acquisitie


- 100% acquisitie van King Nuts van Friesland Bank Investments en management


- Derde stap in 'Focus on Food' strategie in 2010


- King Nuts is belangrijke speler in handel en distributie van noten en rijstcrackers


- Versterking bestaande activiteiten van Acomo-dochters Catz en Tovano


- Acquisitieprijs E. 18,4 miljoen


- King Nuts & Raaphorst draagt onmiddellijk bij aan de winst per aandeel.

Amsterdam Commodities N.V. (Acomo) zet een volgende stap in haar 'Focus on Food' strategie. De beursgenoteerde handelsonderneming in specerijen, thee, zaden en voedingsingrediënten heeft overeenstemming bereikt over de overname van King Nuts Holding B.V. Het bedrijf uit Bodegraven, dat onder de naam King Nuts & Raaphorst ('King Nuts') actief is in de handel en distributie van noten en rijstcrackers versterkt de bestaande activiteiten van de groep en draagt direct bij aan de winst per aandeel van Acomo.

Het is dit jaar de derde stap die Acomo zet in haar 'Focus on Food' strategie. In mei werd de handel in thee en zaden van Van Rees en Red River Commodities overgenomen. In juni volgde de verkoop van het minderheidsbelang belang in rubberonderneming RCMA Commodities Asia. King Nuts boekte in 2009 een bedrijfsresultaat van E. 5,1 miljoen op een omzet van E. 52 miljoen.

King Nuts (http://www.kingnuts-raaphorst.com) is eigendom van Friesland Bank Investments B.V. en het management. Acomo neemt alle aandelen over voor E. 18,4 miljoen, waarvan bijna 50% betaald wordt uit eigen middelen en de rest met bankleningen.

Het vierkoppige managementteam onder leiding van Jaap Klijn en René Raaphorst blijft ook na de overname de directie voeren over de 30 medewerkers van het bedrijf. "Onze bedrijfscultuur laat zich evenals die van Acomo omschrijven als no-nonsense en is gericht op winstgevendheid, flexibiliteit en lange termijn relaties", zegt Klijn. "En zoals past binnen de Acomo cultuur houdt ons bedrijf een zelfstandige positie binnen de groep."

King Nuts levert een breed assortiment van noten en rijstcrackers aan de groot- en gespecialiseerde kleinhandel, de voedingsindustrie en de horeca. Meer dan 60% van de omzet wordt geëxporteerd. De nieuwe dochter versterkt de bestaande activiteiten van de groepsondernemingen in noten en gedroogd fruit. "Ze vullen elkaar niet alleen wat sourcing en kennis betreft goed aan, maar ook met hun productassortiment, verkoopkanalen en geografische spreiding", zegt managing director Stéphane Holvoet van Acomo. "King Nuts is een uitstekend geleide onderneming die vanouds gezonde en stabiele marges behaalt, wat wijst op een zeer solide marktpositie. De overname voldoet dan ook aan de strenge rendements- en overnamecriteria die we al jaren hanteren."

De Acomo groep boekte vorig jaar een omzet van E. 165 miljoen en een winst van E. 10,5 miljoen. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de omzet E. 129 miljoen. De winst steeg in diezelfde periode met 11% tot E. 4 miljoen, waarbij inbegrepen de twee maanden van de acquisitie van de thee- en zadenactiviteiten.

King Nuts & Raaphorst zal vanaf 1 oktober 2010 worden geconsolideerd in de cijfers van de groep.