Provincie Utrecht

Boek `Wegh der Weegen' brengt voorloper van N237 tussen Utrecht en Amersfoort in beeld

Op woensdag 29 september 2010 heeft gedeputeerde Anneke Raven de eerste exemplaren van het boek `Wegh der Weegen' overhandigd aan wethouder Mirjam Barendregt van de gemeente Amersfoort en aan de eigenaren van de buitenplaatsen Vollenhoven en Zandbergen. De provincie Utrecht grijpt de reconstructie van de N237 aan om de geschiedenis van deze oude weg te belichten. Dit gebeurt onder andere via een boek over het ontwerp en de ontwikkeling van de weg.

Ruim 350 jaar geleden, midden in de Gouden Eeuw, kwam de stad Amersfoort met het idee om een `cierlijke' weg naar Utrecht aan te leggen. De Amersfoortseweg, nu bekend als de N237, werd bij de aanleg al ` Wegh der Weegen' genoemd: een lijnrechte, monumentale, zestig meter brede bomenlaan door de heide tussen Amersfoort en Utrecht. Tot de aanleg van de autosnelwegen in de twintigste eeuw zou in Nederland nooit meer zo'n brede weg worden aangelegd.

De Amersfoortseweg is ontworpen door de beroemde architect Jacob van Campen (1596-1657). Aan weerszijden van de weg werden grote percelen grond uitgegeven voor de ontwikkeling van buitenplaatsen. De Staten van Utrecht beoogden met dit project niet alleen het verbeteren van de verbinding tussen de beide steden, maar ook het in één keer veranderen van de woeste heide in een luxueus, grootschalig buitenplaatsenlandschap. De Amersfoortseweg staat daarmee in de traditie van grote landschapsprojecten als de Beemster of de Purmer, en stond model voor de Zee-Straat van Den Haag naar Scheveningen en de Berlijnse Unter den Linden.

Het boek `Wegh der Weegen' is rijk geïllustreerd met kaarten, tekeningen en foto's. Het boek is verkrijgbaar via alle boekhandels, internetboekhandels en via de website van de uitgeverij: http://www.stokerkade.nl/.

Voor persinformatie: joris.van.den.ring@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 39

Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11