Rijksvoorlichtingsdienst

Overdracht F-16's aan Chili

Op vliegbasis Leeuwarden vindt op woensdag 29 september een ceremonie plaats vanwege de verkoop van F-16's aan Chili. Het betreft 18 toestellen die voor Nederland overtollig zijn geworden.

De directeur van de Defensie Materieel Organisatie Lex Hendrichs overhandigt symbolisch een schaalmodel aan zijn Chileense counterpart, luitenant-generaal Jorge Rojas. Later dit jaar vindt de eerste van drie formele overdrachten plaats.

De jachtvliegtuigen ondergaan nog een aantal aanpassingen om aan de Chileense wensen te voldoen en worden voorzien van de Chileense kleuren. Verder gaat Nederland assisteren bij de opleiding van ongeveer 75 Chileense technici door instructeurs buiten Defensie. Hiervoor is de Nederlandse industrie ingeschakeld.

De 18 gevechtsvliegtuigen die nu verkocht zijn aan Chili zijn een gevolg van de maatregelen uit de beleidsbrief 'Wereldwijd dienstbaar' uit 2007. Hierin is de keuze gemaakt om geld vrij te maken voor Defensie in de vorm van opbrengsten uit de verkoop van defensiemateriaal. Het gaat hierbij in het bijzonder om stukken artillerie, gevechtstanks en gevechtsvliegtuigen.

Het aantal gevechtsvliegtuigen in Nederland neemt door deze verkoop af van 105 naar 87 waarvan 14 stuks voor opleiding en training. In 2006 kocht Chili al 18 F-16's naar aanleiding van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief 2003.

Noot voor redacties (