KNHS

Nederlands dressuurteam wereldkampioen
29 september 2010

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Het Nederlandse dressuurteam, bestaande uit Edward Gal (Harskamp) met Moorlands Totilas, Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine en Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival, heeft in het Amerikaanse Lexington de landenwedstrijd in de dressuur winnend weten af te sluiten. Daarmee schreef dit team op twee fronten historie. Dit is het eerste Nederlandse dressuurteam dat in een Grand Prix de landenwedstrijd op een WK winnend wist af te sluiten en is het eerste sportteam van Nederland dat zich nomineerde voor de Olympische Spelen van 2012.

De Nederlandse equipe zat niet echt euforisch achter de tafel tijdens de persconferentie. Er was sprake van een duidelijk dubbel gevoel, want alle drie de teamleden waren uiterst verdrietig over de diskwalificatie die Adelinde Cornelissen was overkomen. Bij Imke Schellekens kwamen na de persconferentie de tranen: "Ik vind het zo verschrikkelijk verdrietig voor haar. Ik heb er geen woorden voor". Volgers van de Nederlandse dressuursport over de laatste decennia zagen het verbaasd aan. "Dit heb ik nog nooit gezien, maar het tekent de ongelooflijk goede sfeer die in deze equipe moet heersen", aldus één van die volgers. Edward Gal maakte aan het begin van de persconferentie een statement. "Wij zitten hier met een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we allemaal heel blij met goud, maar we hebben ook met elkaar lopen huilen om de diskwalificatie van Adelinde".

Voor Adelinde Cornelissen was er wel de gouden teammedaille, maar op de persconferentie verscheen zij niet meer. Eerder op deze voor Nederland glorieuze dag had zij reeds samen met bondcoach Sjef Janssen en teamveterinair Jan Greve een persconferentie gegeven. Cornelissen kon het niet meer opbrengen om nog een keer de confrontatie met de media aan te gaan.

De voorzitter van de jury, de Brit Stephen Clarke: "Ik kreeg bijna een hartaanval toen ik ineens bloed in de mond van Parzival zag. De combinatie was zo gracieus en was zeer sterk geopend. Het speeksel om de mondspleet was duidelijk rood gekleurd en dan kan ik niet anders doen dan de bel luiden als teken van diskwalificatie. Ik heb we bewondering voor de uiterst professionele wijze waarop zij in de ring die teleurstelling verwerkte", aldus Clarke. De overige Nederlandse teamleden zaten daarbij als de bekende boeren met kiespijn achter de tafel.

Nederland won de landenwedstrijd met 229.745%, voor de verrassende Britten, die op 224.767% met zilver eindigden, terwijl Duitsland niet verder kwam dan het brons met 220.595%. In de individuele stand eindigde Edward Gal met Moorlands Totilas op de eerste plek met een score van 84.043%. De Britse Laura Bechtolsheimer eindigde met Mistral Hojris als tweede met een score van 82.511%, terwijl de Amerikaan Steffen Peters met Ravel als derde eindigde met een waardering van 78.596%. Imke Schellekens nam de individueel zevende plek in, met een percentage van 73.447%, terwijl Hans Peter Minderhoud met Nadine als tiende eindigde met een score van 72.255%.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com

Uitslag WK landenwedstrijd dressuur:


1) Nederland - 229.745

2) Groot-Brittannië - 224.767

3) Duitsland - 220.595

Uitslag Grand Prix:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) - 84.043%

2) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 82.511%
3) Steffen Peters (USA) - Ravel - 75.596%

4) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht - 75.404% 7) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 73.447%
10) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 72.255%

Foto's huldiging dressuurteam door: www.melissen.net