Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 29 september

Fryslân, 29-09-2010 o Politieberichten van de dinsdag 28 september 07.00 uur tot woensdag 29 september 07.00 uur.

Preventieve surveillances door Leeuwarder politie na overvallen

LEEUWARDEN- De politie in de stad Leeuwarden is vanaf maandag begonnen met preventieve surveillances s bij supermarkten naar aanleiding van eerdere overvallen. Al deze overvallen vonden s morgens vaak vroeg rond 07.00 uur plaats. Bij deze overvallen werd gedreigd met een wapen, waarna het personeel geld moest afgeven. De politie wil door de extra surveillance proberen te voorkomen dat er opnieuw in deze donkere dagen overvallen plaatsvinden.

Overvaller tankstation aangehouden

TERWISPEL Een Arrestatieteam van de politie heeft maandag in Dordrecht een 29-jarige inwoner van die stad aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op een tankstation aan de A7 bij Terwispel. De verdachte werd na zijn aanhouding overgebracht naar een politiebureau in Fryslân en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Overval

In de nacht van vrijdag 25 juni op zaterdag 26 juni rond 01.30 uur vond er een gewapende overval plaats op het tankstation De Walden. Een werkneemster werd met een vuurwapen bedreigd en gedwongen om de inhoud van de kassa aan de overvaller af te geven. Na de overval verliet de man het tankstation en verdween in het donker. Ondanks een grote zoekactie door de politie werd de dader niet meer gevonden.

Waardevolle tips via dadergezocht.nl

De overval werd gefilmd door de bewakingscameras in het tankstation. Het gezicht van de overvaller was daarop helaas niet te zien. Wel was kleding van de man en een opvallende groene tas, die hij bij zich droeg, te zien. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om het filmpje op de Friese opsporingssitewww.dadergezocht.nlen het YouTube-kanaal van de politie Fryslân te plaatsen. Begin augustus kreeg de politie enkele waardevolle anonieme tips binnen via de Stichting Meld Misdaad Anoniem. De anonieme tipgevers hadden het filmpje gezien en gaven vervolgens de naam van de overvaller door aan M.

Onderzoek

Uit het politieonderzoek kwam vast te staan dat de Dordrechtenaar als verdachte kon worden aangemerkt. Hij werd dan ook afgelopen maandag door een Arrestatieteam in Dordrecht aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar een politiebureau in Fryslân en door voor nader onderzoek ingesloten. De Dordrechtenaar heeft tijdens de verhoren een volledige bekentenis afgelegd. De 29-jarige man wordt nog deze week in opdracht van de officier van justitie geleidt voor de
rechter-commissaris.

Taskforce overvallen

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft in oktober 2009 de Taskforce Overvallen ingesteld. In de aanpak van de taskforce werken politie met publieke en private organisaties samen om het aantal overvallen snel te laten dalen. De kernboodschap is dat overvallen keihard worden bestraft. Het bedrijfsleven en de overheid werken samen om het aantal overvallen sterk terug te dringen. Ook burgers hebben een belangrijke rol om overvallen te voorkomen en op te lossen. Samen kunnen we de overvallers duidelijk maken: een overval loont niet!

Velgen gestolen

SNEEK De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van acht velgen van personenautos. In de nacht van maandag op dinsdag zijn van twee personenauto, die geparkeerd stonden bij een garage aan de Lorenzstraat, velgen gestolen. Nadat de velgen weggehaald waren zijn de autos op betonnen klinkers geplaatst. De eigenaren deden aangifte.

Twee veelplegers aangehouden

LEEUWARDEN De politie heeft dinsdagmiddag bij een winkel aan De Centrale een 39-jarige inwoner van Groningen en een 47-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het personeel van de winkel had het duo betrapt toen ze een dure laptop probeerden te stelen. Eenmaal voorbij de kassas werd de twee mannen door het personeel aangesproken. De agenten waren inmiddels gearriveerd en die besloten om het duo aan te houden. Beide mannen, die als veelpleger te boek staan bij de politie, werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man gewond bij overval in woning

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een overval in een woning aan de Harlingerstraatweg. Rond 20.00 uur belde een nog onbekende man bij de woning. Toen de bewoner de deur open deed kwam er een tweede man bij. Beide mannen drongen vervolgens de woning binnen en sloegen de 72-jarige bewoner Het slachtoffer liep daarbij een fikse hoofdwond op. Zijn 56-jarige vrouw werd door de twee mannen gedwongen om geld af te geven. Nadat zij het geld had afgegeven gingen de mannen, die een helm droegen tijdens de overval, er vandoor. De 72-jarige man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na behandeling kon hij weer naar huis. Het echtpaar heeft slachtofferhulp aangeboden gekregen. Naar aanleiding van deze overval werd door de centralist van de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie gestart, waarbij 880 deelnemers werd geactiveerd. Zowel de agenten als de deelnemers van Burgernet keken uit naar de daders. Ze werden helaas niet aangetroffen.

Vrouw mishandeld

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling dinsdagavond die plaatsvond in een bedrijf op de Weaze. Daarbij werd een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden door een nog onbekende man mishandeld. Omdat de man niet tevreden was over de verleende diensten, sloeg hij de vrouw meerdere malen met haar naaldhak tegen haar hoofd. Het slachtoffer liep daardoor een hoofdwond op. Daarna de verween de man. De vrouw deed aangifte.

Ongeval op het water

LEEUWARDEN De politie heeft dinsdagmiddag op het water bij de Jachthavenlaan een aanvaring tussen een groot binnenvaartschip en twee kleine bootjes afgehandeld. De schipper was door nog onbekende oorzaak met zijn binnenvaartschip tegen een pleziervaartuig en een rubberboot gevaren. Het rubberbootje verdween daarbij geheel onder water. Beide boten lopen dan ook behoorlijk schade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Duo met verf bespoten

BOLSWARD De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige vrouw en een 23-jarige man. Het duo afkomstig uit Bolsward fietste dinsdagavond over de Gijsbert Japicxlaan. Plotseling kwam er een auto, mogelijk een VW Polo met een witte motorkap, naast de twee rijden. Het meisje voelde plotseling dat ze met een bijtende vloeistof werd bespoten. In paniek kwam ze tot stilstand en deed gelijk haar handen voor haar ogen. Toen ze later haar handen bekeek, waren deze helemaal rood. In eerste instantie dacht het meisje dat het bloed was, maar het bleek om verf te gaan. Niet alleen haar gezicht, maar ook haar kleding zat onder de rode verf. Ook haar 23-jarige vriend had rode verf op zijn kleding gekregen. Tijdens het voorval reed er ook een Peugeot 205/206 in dezelfde straat. Mogelijk dat de twee autos bij elkaar hoorden, dit omdat beide autos na het voorval met hoge snelheid wegreden. De politie komt graag in contact met getuigen van dit incident. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact met de politie op via 0900 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 -7000.

Beveiligers bedreigd met stanleymes

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in de van der Nootstraat een 43-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een slaapplaats gevonden in een leegstaand gebouw. Hij had hier echter geen toestemming voor Toen een beveiliger de man hierop aansprak pakte hij een stanleymes. Vervolgens bedreigde hij de beveiliger met het mes. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sigaretten buit bij inbraak

REDUZUM- De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in een horecagelegenheid aan de
Overijsselsestraatweg. Via het forceren van achterdeur verschafte men zich toegang tot het pand waarna de daders een hoeveelheid sigaretten wegnamen. De daders lieten een grote ravage achter. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Reduzum, deed aangifte.

Brand in woning

SNEEK De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een woningbrand aan de Kempiusstraat. Door nog onbekende oorzaak dat de magnetron in de keuken vlam gevat. De gehele woning kwam daarbij vol met rook te staan. De bewoners, een vrouw en haar drie dochters, werden door de agenten uit de woning gehaald. Ook de bewoners van de naastgelegen woningen werden uit voorzorg uit hun woningen gehaald. De brandweer had het vuur snel onder controle. De bewoonster en haar drie dochters werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad, dit omdat ze rook binnen hadden gekregen. Na behandeling konden ze de nacht bij familie doorbrengen.

Burgernetacties na vermissingen

LEEUWARDEN De politie heeft dinsdagavond en in de nacht van dinsdag van woensdag twee keer Burgernet ingezet vanwege de vermissing van meisjes. Dinsdagavond belden ongeruste ouders met de politie omdat hun 12-jarige na het spelen niet was thuis gekomen. De centralisten van de Meldkamer Fryslân besloten hierop een Burgernetactie te starten. De actie was nog maar net opgestart toen de centralisten het bericht kregen dat het meisje al weer terecht was. In de nacht van dinsdag op woensdag werd wederom een Burgernetactie gestart vanwege de vermissing van twee 14-jarige meisjes uit Sneek. De twee waren s avonds naar Leeuwarden vertrokken en niet naar huis teruggekeerd. Het signalement van het duo werd door de centralist van de Meldkamer Fryslân doorgegeven aan de surveillerende agenten op straat en aan de deelnemers van Burgernet. Omstreeks 04.30 uur werden de twee meisjes gevonden door de agenten.