Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 september 2010

Theater De Vest programmeert door in De Hallen

Tijdens de verbouwing zal Theater De Vest haar voorstellingen voortzetten in Hal 25, één van de Vegrohallen op Overstad. Het college sprak dinsdag haar voorkeur uit voor het aanbod van Nieuwoverstad B.V. om deze hal om te bouwen tot theaterzaal. De Vest gaat de hal vanaf het theaterseizoen 2011-2012 voor anderhalf jaar huren van Nieuwoverstad.

De gemeenteraad besloot in februari 2010 om Theater De Vest te verbouwen en koos daarbij voor een tijdelijk theater op Overstad. Drie mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting dienden zich aan. Eén in de Westrand en twee op Overstad, waaronder de Vegrohallen en een 'prefab' theatertent. Het college kiest nu voor een van de Vegrohallen. De hal biedt meer uitstraling en gebruiksgemak. Ook is het financieel aantrekkelijker.

Waardige vervanging
Directeur Theater De Vest, Peter Blaauboer: "De Hallen worden door het Alkmaarse BRTArchitecten omgetoverd tot een prachtige theaterzaal met uitstraling en kwaliteit. Perfect uitgerust met 500 comfortabele stoelen wordt het een waardige, tijdelijke vervanging voor de huidige zalen van De Vest."

Levendigheid Overstad
Het aanbod van Nieuwoverstad om Theater De Vest tijdelijk te huisvesten in de Vegrohallen past binnen het concept 'De Hallen van Alkmaar'. Nieuwoverstad wil de leegstaande Vegrohallen inzetten voor bijzondere evenementen, kleinschalige bedrijvigheid, en studentenhuisvesting om zo de levendigheid naar Overstad te halen.

Ook programmering in Grote Kerk en wijkcentra
Het leeuwendeel van het theateraanbod zal in de Vegrohal plaatsvinden. Voor de klassieke muziekprogrammering van De Vest kunnen bezoekers straks terecht in de Grote Sint Laurenskerk. Daarnaast worden er laagdrempelige culturele activiteiten geprogrammeerd in drie wijkcentra: Mare Nostrum (De Mare), ontmoetingscentrum De Rietschoot (Koedijk) en wijkcentrum De Oever (Oudorp). Het aanbod richt zich op bewoners in de omgeving van deze 'Cultuurcentra in de Wijk'. Door cultuur dichter naar de mensen te brengen, hoopt de gemeente mensen te bereiken die anders niet zo gauw in aanraking komen met theater en kunst.

Naar verwachting wordt het contract tussen Nieuwoverstad, Theater De Vest en de gemeente in november van dit jaar getekend.


Noot voor de redactie,

Gemeente Alkmaar