L2S: meer dan alleen spraaksoftware


TWISK, 20100929 -- Voor gebruik binnen het onderwijs - maar ook voor thuis - verscheen recent het nieuwe softwarepakket: L2S (LezenSprekenSchrijven). Dit computerprogramma ondersteunt jong en oud bij het lezen en schrijven. Voor dyslecten, slechtzienden, maar ook voor het onderwijs in de moderne vreemde talen.

Het programma wordt bovenop de gebruikelijke Windows toepassingen (Office-pakket, Internet Explorer, E-mail, Adobe, ... etc.) gezet en is zeer eenvoudig te bedienen. Het toepassingsveld is heel breed. Voor de een is het een leeshulp, voor de ander een schrijfhulp. De gebruikers vormen een zeer diverse groep. Het spreekt voor zich dat dyslecten en slechtzienden er gebruik van maken, maar ook binnen het vreemde talenonderwijs werkt het prima. Bijzonder is dat er ook eenvoudig eigen, eventueel zeer specifieke, woordenlijsten kunnen worden ingevoerd. Daardoor kan het programma ook bij technische of medische correspondentie, met veel moeilijke woorden, effectief bij het schrijven worden ingezet.

L2S is een volledig vertaalde bewerking van het zeer succesvolle en breed toegepaste Deense programma CD-ORD. Uiteraard is het voor de Nederlandse situatie ingrijpend aangepast.

Bij het (VOOR)LEZEN kan uitgegaan worden van teksten die op het beeldscherm staan. Selecteer tekst en klik op "Lees": dat is alles. Stukken tekst op het scherm kunnen ook worden geselecteerd en als geluidsbestand (bijvoorbeeld als mp3) worden opgeslagen. Ze kunnen dan dus ook los van de computer worden beluisterd.

Bij het SCHRIJVEN kan gekozen worden voor voorlezen-terwijl-u-schrijft. Na ieder geschreven woord of iedere geschreven zin wordt dan het woord of de zin uitgesproken.

Ook VOORSPELLEN is van groot belang. Het programma kan suggesties doen, die vervolgens allemaal ook gehoord kunnen worden. Zo kan een leerling - auditief gesteund - tot een juiste keus komen. Om het voorspellen mogelijk te maken, is een enorme database van woorden aan het programma gekoppeld.
Binnen het programma kunnen tal van instellingen worden gekozen en vastgelegd in profielen. Daardoor is voor iedere situatie een op maat gesneden oplossing beschikbaar. Zo kan de een met een heel beperkt woordenboek werken, terwijl een ander juist een specialistische lijst technisch Engels als extra beschikbaar heeft.

L2S is een welkome aanvulling op de beschikbare hulpmiddelen, voor school en thuis. Het programma past ook prima in het bekende rugzakje voor zorgleerlingen!

Meer informatie: www.L2S.nl

Ingezonden persbericht