50% kan strategisch en qua organisatie beter


ToekomstBedrijven voert 1000 gesprekken met ondernemers

EINDHOVEN, 20100929 -- Uit gesprekken met MKB ondernemers in Zuid-Nederland blijkt dat gemiddeld 50% het strategisch en qua organisatie beter kan doen. In de afgelopen twee jaar zijn 1000 gesprekken gevoerd door Syntens in het kader van de campagne De ToekomstBedrijven. Ook financiering en het verkrijgen van technische kennis vraagt om verbetering, zo blijkt. Een groot deel van de bezochte bedrijven werkt intussen met hulp van het innovatienetwerk aan de ambities. Kortom we werken samen aan de toekomst.

Innovatievermogen kan beter
Het innovatievermogen van MKB bedrijven moet beter wil men klaar zijn voor de toekomst. Projectleider Sjef van Herpt van Syntens zegt hierover: "Veel ondernemingen willen groeien en innoveren. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? Door deze 1000 ondernemingen te toetsen aan ons innovatiegroeimodel*, kwamen we erachter dat het vaak wel goed zit met de bedrijfscultuur, de vaardigheden en het aantal ideeën om zaken te veranderen. Maar minder goed op orde zijn de strategie, financiën, interne organisatie en het verkrijgen van technische kennis." Zie ook de bijlage.

Wat biedt je MKB bedrijven?
In het gesprek bied je advies en contacten op maat, relevant voor de toekomst van de onderneming. Deze adviezen lopen zeer uiteen, aldus Van Herpt "Een softwarebedrijf overwoog werkzaamheden uit te besteden aan het Verre Oosten. Wij brachten hem in contact met een bedrijf drie deuren verder dat uit eigen ervaring kon vertellen over de voor- en nadelen." Van Herpt geeft nog meer voorbeelden: "Een transportbedrijf lieten wij kennismaken met RFID Experience Center in Veghel om de logistiek te verbeteren. Of ondernemingen in de wegenbouw verbinden aan bouwbedrijven die weten hoe je kunt doorwerken bij slecht weer. Kortom te veel om op te noemen. Het innovatienetwerk biedt volop kansen maar ondernemers weten het niet, daar is de campagne voor.

Wat is ToekomstBedrijven?
ToekomstBedrijven bestaat uit een gesprek waarin de toekomstplannen van de ondernemer centraal staan. Gekeken wordt naar de drempels die men ervaart. De Syntensadviseur brengt de ondernemer vervolgens in contact met relevante organisaties binnen het innovatienetwerk. Er zijn intussen 710 vervolgacties opgestart. Het innovatienetwerk bestaat o.a. uit innovatieve ondernemers, kennisinstellingen, Kamer van Koophandel, Regionale ontwikkelingsmaatschappijen en Syntens. ToekomstBedrijven richt zich op MKB bedrijven uit de industrie en stuwende zakelijke dienstverlening. Zie www.toekomstbedrijven.nl en meld je voor een gesprek.

Ingezonden persbericht