Nederlands theaterstuk over alcoholgebruik nu ook in België


Gemeente Maasmechelen kiest voor Nederlandse voorlichtingsactiviteit

MEPPEL, 20100930 -- De clinics veilig uitgaan, veilig thuiskomen zijn sinds 2007 ontwikkeld door het Zero Alcomobilisme Trial (ZAT) Projectenbureau uit Meppel en worden met veel succes ingezet in geheel Nederland. Deze vorm van interactieve en fysieke voorlichting is spraakmakend en zorgt voor veel opwinding bij scholieren en studenten in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar. Het ZAT Projectenbureau organiseert op 19 oktober 2010 zes voorstellingen voor jongeren in de Schouwburg in Maasmechelen. De gemeente Maasmechelen is de eerste gemeente in België die de clinics VUVT als voorlichtingsactiviteit gaat inzetten.

In 2009 heeft nota bene het ZAT Projectenbureau in de Nederlandse provincie Overijssel de Verkeersveiligheidprijs gewonnen! Met name de opzet van de clinics veilig uitgaan, is veilig thuiskomen scoort volgens het juryrapport hoog. "De clinics veilig uitgaan, is veilig thuiskomen is eigentijds, innovatief en de uitgedragen boodschap komt overduidelijk aan bij de leerlingen", aldus de vakjury.

Het ZAT Projectenbureau organiseert op 19 oktober 2010 zes voorstellingen voor jongeren in de Schouwburg in Maasmechelen. De gemeente Maasmechelen is de eerste gemeente in België die de clinics VUVT als voorlichtingsactiviteit gaat inzetten. Dienst Onderwijs van Maasmechelen was naarstig op zoek naar een effectief voorlichtingsactiviteit met hoge impactwaarde op het gebied van overmatig alcoholgebruik en rijden onder invloed. In België is momenteel op dit gebied onvoldoende aanbod. Via positieve recensies in de Nederlandse media, kwamen zij uiteindelijk bij het ZAT projectenbureau in Meppel terecht. Een delegatie uit de gemeente Maasmechelen heeft in het voorjaar enkele clinics veilig uitgaan, is veilig thuiskomen op scholen van het voortgezet onderwijs bezocht en waren meteen diep onder de indruk. Kort daarna zijn de eerste concrete besprekingen gevoerd, teneinde op 19 oktober aanstaande maatwerk te kunnen leveren voor Belgische doelgroepen c.q. jonge weggebruikers.

De clinics veilig uitgaan, is veilig thuiskomen bestaan overigens uit een interactieve en confronterende theater met professionele en van TV bekende acteurs. Aan de hand van praktijkgerichte scènes in het uitgaansleven worden de scholieren en studenten bij het onderwerp betrokken. Zij zijn de `regisseur' van de scènes. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoordelijk en risicovol gedrag centraal. Naast discussie gaat het ook om kennisvergroting en bewustwording. De sessies bestaan daarnaast uit videoclips, quizzen en reactietesten met alcoholsimulatie brillen tot 1.5 promille