Sporen uit de mediene. Joods verleden van de Vechtstreek


van 21 september t/m 29 december

MAARSSEN, 20100929 -- Het joodse verleden van de Vechtstreek is een relatief onbekend hoofdstuk uit de geschiedenis. Museum Maarssen brengt dit hoofdstuk onder de aandacht met haar nieuwe tentoonstelling Sporen uit de mediene. Joods verleden van de Vechtstreek.

Vanaf de 17e eeuw komen er veel, vaak welvarende, Portugese joden uit Amsterdam naar de Vechtstreek, waar zij mooie buitens bewoonden. Dit is voor het eerst dat er zoveel joden in `de mediene' wonen, d.w.z. buiten Amsterdam.
In begin van de 18e eeuw komen ook asjkenazische (Hoogduitse) joden hierheen. Wegens vervolgingen zijn zij, doorgaans arm en berooid, uit Oost Europa naar ons land gevlucht.
Bijna twee eeuwen was er vooral in Maarssen en Maarsseveen een bloeiende joodse gemeenschap. Diverse (huis)synagogen en een joodse begraafplaats waren daarvan het bewijs.
Om verschillende redenen zijn veel joden in de loop van de 18e eeuw en begin 19e eeuw weer uit de Vechtstreek vertrokken; door de nazi terreur in `40-`45 wordt ook in de Vechtstreek de joodse verder gemeenschap gedecimeerd
Er resten ons in de Vechtstreek nog maar weinig sporen van dit bijzondere joodse verleden.

Bij de tentoonstelling is ook een boekje uitgegeven over dit bijzondere joodse verleden van de Vechtstreek.
Dit boekje is in Museum Maarssen te koop of bij de boekhandel te bestellen: ISBN 978 90 815910 1 0


De tentoonstelling is van 22 september t/m 29 december 2010 te bezoeken in Museum Maarssen, Diependaalsedijk 19 b, gelegen in het park van Goudestein.
Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur.

Museum Maarssen

Ingezonden persbericht