90.000 bananen en 500.000 kopjes koffie per dag is niet genoeg !

20/09/2010 15:18

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Swing & Switch tijdens 9e Week van de Fair Trade (29 september tot 9 oktober)

Brussel, 20 september 2010 - Ze zijn niet tevreden, de Belgische Fairtraders. Hoewel Fairtrade in België een gemiddelde marktgroei van 15% kent, 1 op 3 Belgische gezinnen fairtradeproducten koopt, twee derde van de gemeenten in Vlaanderen actief campagne voert, we elke dag 90.000 Fairtradebananen eten en 500.000 kopjes Fairtradekoffie drinken. Maar die cijfers moeten hoger, zeggen het Trade for Development Centre, Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du monde en Max Havelaar België. Met de slogans "Maak van België het meest swingende Fair Trade land" en "Switch naar Fairtrade" geven ze daarom het startschot voor de 9e week van de Fair Trade.

De Week van de Fair Trade blijft noodzakelijk om nog meer duurzame afzet te vinden voor de producten van de boeren en ambachtslui in het Zuiden. Zo stellen de vier organisaties. Onze solidariteit vertaalt zich het best als we ook daadwerkelijk en bewust meer Fairtradeproducten aanschaffen bij onze wekelijkse inkopen. Boerenorganisaties stellen hun hoop op de Fairtrademarkt in het Noorden; getuige hiervan het stijgende aantal coöperaties dat tot het Fairtradesysteem wil toetreden. Vorig jaar telden we 846 boerenorganisaties wereldwijd, dit jaar verwachten we een groei van 11%. Logisch dat wij consumenten daarop een antwoord moeten bieden!

Sensibiliseren

Gedurende 10 dagen spoort de campagne verschillende geledingen van onze samenleving aan tot een meer verantwoordelijk aankoopgedrag. Gemeenten, scholen, jeugdbewegingen en andere verenigingen zetten zich in om vanuit alle hoeken van het land via animatie, concerten, informatiesessies, ... Fair Trade te promoten.

"Daarom kozen we voor bekende Belgen in het centrale campagnebeeld. Zo leggen we de nadruk op de mens als actor", zegt Samuel Poos, coördinator van het Trade For Development Centre.

Consumeren

Max Havelaar tracht de daadwerkelijke SWITCH naar FAIRTRADE producten via bedrijven laagdrempelig te maken. Verscheidene ondernemingen bieden tijdens de Week van de Fairtrade kant-en-klare instapkansen aan. Vanaf eind september communiceert Delhaize bijvoorbeeld over hun speciale Fairtradelogo, ontworpen om de twintigste verjaardag van hun eerste Fairtradekoffie te vieren. Ze pakken uit met een aantal permanente communicatiemiddelen om het veertigtal producten met keurmerk Fairtrade in de kijker te zetten.

Rouspeteren

Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du monde stellen het onrecht van kindslaven bij de productie van chocolade aan de kaak. Vooral landen als Ghana en Ivoorkust, waar ongeveer 60 procent van de cacao in de wereld vandaan komt, komen in het vizier. Koen Van Bockstal, gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels: "Het Vlaams Parlement nodigt ons uit om ons verzoekschrift over deze problematiek toe te lichten tijdens de Week van de Fair Trade. Met deze timing toont het parlement dat het het belang van fair trade als alternatief voor de ergste vormen van kinderarbeid begrijpt." Aan Franstalige kant, loopt de campagne "L'esclavage des enfants, c'est dégoûtant" in de 'Magasins du monde-Oxfam' in Wallonië en Brussel. Deze zal plaatsnemen van 25 oktober tot 19 november en zal haar hoogtepunt bereiken tijdens het traditionele ontbijt weekend op 20 en 21 november. De campagne zal ook voortleven in de 120 middelbare scholen in de franstalige gemeentes waar Oxfam-Magasins aanwezig zal zijn.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre, in opdracht van de BTC (Belgisch Onwikkelingsagentschap) en in nauwe samenwerking met de belangrijkste spelers op de Belgische fairtrademarkt - Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du monde en Max Havelaar België.

EINDE PERSBERICHT