België swingt op de tonen van eerlijke handel

27/09/2010 15:06

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Negende editie van de Week van de Fair Trade, van 29 september tot 9 oktober 2010

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap roept alle Belgen op om massaal deel te nemen aan de talloze activiteiten die tussen 29 september en 9 oktober 2010 in heel het land plaatsvinden in het kader van de Week van de Fair Trade. Op deze manier moet België het meest swingende land van de Fair Trade worden.

Gedurende tien dagen spoort de campagne verschillende geledingen van onze samenleving aan tot een meer verantwoordelijk aankoopgedrag. Gemeenten, scholen, jeugdbewegingen en andere verenigingen zetten zich in om vanuit alle hoeken van het land via animatie, concerten, informatiesessies enz. fair trade te promoten: optredens, films, tentoonstellingen, fotoshoots, kookwedstrijden, degustaties, ja zelfs heuse 'Upperfairparty's'- Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel ergens te lande georganiseerd tijdens de Week van de Fair Trade.

Het volledige programma vind je terug op de website www.befair.be.

Bekende Belgen geven het goede voorbeeld

'We leggen dit jaar de nadruk op het engagement van iedere Belg om zich in te zetten voor een meer faire en solidaire wereld,' zegt Samuel Poos, coördinator van het Trade For Development Centre. 'Heel wat persoonlijkheden hebben hun toestemming gegeven om te figureren op de affiche van de campagne en om als voorbeeld te dienen voor alle belgen': Amélie Nothomb, Jaco Van Dormael, Urbanus, Axelle Red, Sandra Kim, Michel Preudhomme, Toots Thielemans, Paul Van Himst, Sam Touzani, Laurence Bibot, Marie Daulne (Zap Mama), Julos Beaucarne, les frères Dardenne, Arno, Jean-Marie Pfaff, en vele anderen.

Ook werden Ambiorix, Soeur Sourire, Adolphe Sax, Henri Spaak, Simenon en Rubens uitgenodigd of opgeëist voor het goede doel.

Fair Trade Lied

Het Fair Trade lied wordt dit jaar gezongen door niemand minder dan de bekende acapellagroep Voice Male. De brochure van de campagne is opgemaakt in de vorm van een cd-hoesje, en ook de affiche verwijst naar een mijlpaal in de geschiedenis van de popmuziek.

Het lied kunt u downloaden op onze website: www.befair.be.

Fair Trade Awards

Ter gelegenheid van de Week van de Fair Trade organiseert het Trade for Development Center een wedstrijd die de beste initiatieven inzake eerlijke en duurzame handel met ontwikkelingslanden beloont.

Drie Be Fair Awards voor de beste eerlijke initiatieven:

- de beste Belgische onderneming (of project voor de oprichting van een onderneming) die fairtradeproducten verkoopt of eerlijke diensten aanbiedt;

- de beste organisatie voor eerlijke Zuid-Zuidhandel (producten die in het Zuiden zelf worden geproduceerd en verkocht) ;

- en de beste producentenorganisatie in het Zuiden waar vrouwen de hoofdrol spelen.

De Be Sustainable Award voor de beste Belgische onderneming (of project voor de oprichting van een onderneming) die duurzame producten verkoopt of duurzame diensten aanbiedt.

De laureaten worden gekozen door een jury, samengesteld uit professionals uit de bedrijfs- en ontwikkelingswereld, specialisten in ontwikkeling en economische journalisten. De vier beste initiatieven krijgen elk een prijs van 5000 euro en mogen het logo die de prijs voorstelt in hun communicatie gebruiken.

De plechtige prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 30 september 2010 om 18.00 uur in het Huis van het Hout in Etterbeek. Dit event wordt gepresenteerd door Bert Kruismans en Frédéric Deborsu met aansluitend een Fair Trade walking-dinner en optreden van zangeres Tabitha (idool) en DJ Ralpheus.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van BTC via het Trade for Development Centre, en in nauwe samenwerking met de belangrijkste spelers op de Belgische fairtrademarkt (Oxfam-Wereldwinkels, Max Havelaar, Miel Maya Honing, de Belgische federatie voor eerlijke handel, Fair Trade original, ethiquable, enz.).

--- einde persbericht ---

Voor meer informatie over de Be Fair and Sustainable Awards en de Week van de Fair Trade kan u terecht bij Camille Deconinck, camille.deconinck@btcctb.org - 02 505 19 35

Voor meer informatie over eerlijke en duurzame handel kan u terecht bij Samuel Poos, 02 505 37 74 - 0473 734 984 samuel.poos@btcctb.org - www.befair.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel