GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Maak uurnetkaartje ook geldig in de metro'

Rotterdam, 29 september 2010

Een los kaartje voor 1 uur reizen moet ook geldig worden voor de metro. Dat vindt de Rotterdamse GroenLinks-fractie. Nu is het uurnetkaartje alleen geldig voor de bus en de tram. Reizigers met de metro moeten een duurder kaartje kopen voor 2 uur reizen. Donderdag stemt de gemeenteraad over een voorstel van GroenLinks om met het uurnetkaartje ook in de metro te kunnen reizen. "Het is verwarrend voor reizigers als voor elk vervoerstype een ander kaartje nodig is", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. "Bovendien is het nu wel erg duur om een los kaartje voor de metro te kopen. Dat maakt het openbaar vervoer voor toeristen en incidentele ov-reizigers er niet aantrekkelijker op." Een los kaartje voor 1 uur reizen in bus of tram kost bij de RET 2,50 euro. Een kaartje voor 2 uur reizen in bus, tram of metro is een euro duurder.

GroenLinks wil ook een aantal prijsverhogingen terugdraaien die gelijktijdig met de introductie van de ov-chipkaart "sluipend" zijn ingevoerd. Zo is de aanschafprijs van de ov-chipkaart Bonte een doorn in het oog. "Reizigers betalen 7,50 euro voor de aanschaf van de kaart, zonder dat ze daar ook maar een kilometer voor kunnen reizen". Na vijf jaar is de geldigheidsduur verlopen en moeten reizigers opnieuw een nieuwe kaart aanschaffen. Bonte wil daar een eind aan maken. "Ik vind het niet meer dan redelijk dat reizigers bij inlevering van hun oude ov-chipkaart gratis een nieuwe ontvangen."

Een andere "onredelijke prijsverhoging" waar GroenLinks vanaf wil, is het opstaptarief. Was bij de strippenkaart het opstaptarief nog maar 50 cent, namelijk de prijs van de extra strip die je moest stempelen bovenop het aantal gereisde zones. Met de ov-chipkaart betaal je voor elke reis een basisbedrag van 78 cent. "Dat maakt vooral korte ritjes erg duur", concludeert Bonte. "Een dat terwijl we het openbaar vervoer juist als alternatief voor de auto willen promoten voor kleine afstanden in de stad."


-----------------------------------------
GroenLinks Rotterdam