Ingezonden persbericht


Vijf Amsterdammers naar WK Ironman triathlon in Hawaï

Vijf leden van triathlonvereniging De Dolfijn kwalificeerden zich voor belangrijkste triathlon van het jaar op 9 oktober a.s.

Dit jaar strijden maar liefst vijf triathleten van de Amsterdamse vereniging De Dolfijn mee in de Ironman van Hawaï. Deze wedstrijd, die als de oorsprong en het Mekka van de triathlon geldt, gaat op 9 oktober over de klassieke afstand: 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. De kwalificaties voor deze race zijn loodzwaar. Dat vijf leden uit één Nederlandse club zich plaatsten voor de Ironman mag uniek genoemd worden. De vijf, Jacques van Leeuwen, Gosse Beerda, Klaas de Leth, Jason van der Burgt en Pieter Iedema, leven dan ook bijna als topsporters.

De Amsterdamse triathlonclub 'De Dolfijn' kent dit jaar een forse afvaardiging naar de Ironman in Kona, Hawaï. Het idee voor een gezamenlijk uitje naar het eiland werd vorig jaar tijdens het 25-jarig jubileum geboren. Maar liefst vijf atleten wisten zich op overtuigende wijze te kwalificeren in verschillende Ironman-wedstrijden rond de wereld. Plaatsing in één van deze wedstrijden is verplicht om mee te mogen doen op Hawaï, het 'WK'' van de triathlon. De deelnemers plaatsen zich hier door een hoge notering in hun leeftijdsklasse of agegroup. Wie zijn ze?

Pieter Iedema kwalificeerde zich als eerste in Florida (tweede bij de H50, november 2009). Doet al een jaar of tien aan triathlon, en de lat ligt hoog binnen zijn familie vanwege de successen van broer (Menno) en neef (Marwin). "Zij hebben oneindig veel meer talent dan ik, maar ik ben toch de eerste die Hawaï haalt." Iedema maakte voor zijn deelname aan de Ironman trainingsweken van 20 uur, net als de andere deelnemers.

Jason van der Burgt kwalificeerde zich in Zuid Afrika, waar hij zijn agegroup (H50) won. Hij heeft zijn achtergrond als inspanningsfysioloog en sportpsycholoog mee. Hij fietste een hele winter met kacheltjes om zich heen in zijn schuur ter voorbereiding op Zuid-Afrika. Doelstelling: "Mijn doel om te kwalificeren heb ik al behaald, het zou mooi zijn als ik het binnen 10 uur zou weten te voltooien".

Gosse Beerda won overtuigend zijn agegroup (H40) in de wedstrijd op Lanzarote in 9.21. Ging al eerder in 2008 naar Hawaï en finishte daar in 9.40. Ondanks zijn snelle tijden ziet Beerda zichzelf nog steeds als een beginner op de Ironman. "Ik doe het pas drie jaar serieus, dan mag je je jezelf nog geen expert noemen op de lange afstand

Klaas de Leth, de nestor van het gezelschap won zijn agegroup(H55) bij de Ironman UK, met een minimale loopvoorbereiding. Waarom doet de sportdocent aan de Hogeschool van Amsterdam uit principe maar zo weinig wedstrijden? De Leth: "Dat is waar, maar ik ga wel lang mee, waar anderen allang gestopt zijn, kom ik nu pas in bloei. De top vijf op Hawaï in mijn agegroup zou prachtig zijn". De Leth is ook voorzitter van triathlonvereniging De Dolfijn.

Jacques van Leeuwen was tweede bij de H50 in Cour d'Alene (USA). Triathlonleeftijd: bijna 30 - in 1992 zette van Leeuwen al een tijd van 9.02 in Almere. Zelfstandig ondernemer van Leeuwen gaat in principe ieder jaar naar een exotische Ironman en naar Kona - als het kan - en heeft ondertussen al meer dan 25 deelnames op de Ironman staan. Doelstellingen?: "Welnee, komt toch niks van terecht..." Sterkste punt: "ik kom steeds weer terug".

Live te volgen
De atleten zijn tijdens de 'Nacht van de triathlon' live te volgen voor alle liefhebbers. Via de website www.ironmanlive.com kunnen alle atleten en hun resultaten ook thuis live gevolgd worden. De wedstrijd wordt meestal ook uitgezonden door o.a. de ZDF en Eurosport. Hier zijn vooral de toppers in beeld.

Achtergrond

Triathlon is een sport die in 1978 ontstaan is in Hawaï. Hier twistten drie sporters welke sport het zwaarst was: zwemmen, wielrennen of hardlopen. Daarom besloten ze de drie zwaarste races van het eiland, de Waikiki Rough Water Swim, de Around Oahu Bike race en de Marathon van Honolulu aan elkaar te koppelen. Een nieuwe extreme sportdiscipline was geboren. Sindsdien is de Ironman op Hawaï, nog altijd dé wedstrijd van het jaar. Het is het Wereldkampioenschap van de WTC, de World Triathlon Corporation.

Dolfijners en Hawaï.

Het is niet de eerste keer dat er een Amsterdammer of Dolfijner aan de start staat. Jacques van Leeuwen is al vele keren geweest. Ook bijzonder waren de deelnames van internationale topper Marijke Zeekant, die inmiddels al vele nationale en internationale titels in haar leeftijdscategorie op haar naam heeft. Zij won in 1999 ook in Hawaï in haar categorie.

De Dolfijn Triathlon

Als zwemclub bestaat de Dolfijn al meer dan honderd jaar, de triathlonafdeling bestaat al sinds 1984. Sindsdien heeft de club al vele toppers voortgebracht, met naast Marijke Zeekant als voornaamste Wieke Hoogzaad, Europees kampioene in 1998. Zij nam in 2000 en 2004 aan de Olympische spelen deel. De Dolfijn kent echter ook veel recreatieve sporters. De club heeft op dit moment meer dan 70 leden, die vier keer per week gebruik kunnen maken van het Sloterparkbad. Ook worden er wekelijks loop- en (in de zomer) fietstrainingen gegeven. Voor meer informatie kijk op www.dolfijntriatlon.nl




Ingezonden persbericht