Gemeente Berkelland


Persbericht
29 september 2010

Nieuw gemeentehuis krijgt 'functionele kunst'
'Raamzeefdruk': verfraaiing én zonwering

Het nieuwe gemeentehuis krijgt een zogenaamde 'semi-transparante glasvliesgevel'. Dat wil zeggen dat een door kunstenaar Jasper van der Graaf vervaardigde zeefdruk ('in spiegelend chroom') over een aantal ramen wordt aangebracht.

Functionele kunst
Wethouder Leo Scharenborg in een korte toelichting: "Dit is wat je noemt 'functionele kunst'. We hebben aandacht voor de verfraaiing van het gebouw. En we sparen ons tegelijkertijd kosten voor zonwering uit."

Thema: landschap
Jasper van der Graaf heeft voor de zeefdruk het landschappelijk vergezicht' als uitgangspunt genomen. "De gemeente Berkelland is een groene gemeente. Het gebied van Berkelland heeft een enorme landschappelijke kwaliteit. Het is niet voor niets dat mensen hier graag wonen en recreëren. Het ligt daarom voor de hand het landschap te kiezen als voornaamste thema voor de kunsttoepassing. "

Semi-transparant
Daarnaast moet de zeefdruk ook als zonwering kunnen dienen. Het ontwerp moet beschermen tegen invallend zonlicht. Daarentegen moet het zicht naar buiten niet teveel worden belemmerd. Dit wordt bereikt door te werken met een bewerkt raster (dat werkt als een soort vitrage) en daar doorheen een grotere structuur die het raam als geheel 'beleefbaar' maakt. Dat wil zeggen dat van ver naar dichtbij er steeds een ander beeld ontstaat.

Nb: de illustraties betreffen het voorlopig ontwerp dat nog wordt uitgewerkt. En het wordt dus 'in spiegelend chroom' uitgevoerd.