'Grootste claim ooit'

Paus aangeklaagd door Nederlandse advocaat slachtoffers kerkelijk misbruik

HILVERSUM - Bob van der Goen, advocaat van de internationale stichting Mea Culpa United, die opkomt voor de belangen van mensen die seksueel misbruikt zijn in kerkelijke instellingen, start vandaag een megaclaim tegen de Paus zelf. Dat maakt hij vanavond bekend in een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag.

De advocaat acht de paus mede hoofdelijk aansprakelijk voor het leed dat duizenden slachtoffers is aangedaan en komt vandaag met een brief aan het Vaticaan: "De kerk heeft een fout gemaakt, ze had onvoorwaardelijk moeten kiezen voor de kinderen en ze heeft de multinational, de kerk, boven de kinderen gesteld. Dat is een historische fout", zegt van der Goen in EenVandaag.

Grootste claim ooit

Van der Goen eist in zijn brief aan de kerk dat het Vaticaan miljarden opzij gaat leggen voor de claim: In totaal zullen er vele miljaren vergoed moeten worden..... de kerk zal moeten betalen en desnoods in afgeslankte vorm verder moeten gaan." Van der Goen vergelijkt zijn nieuwe zaak met de claims die destijds tegen de tabaksindustrie hebben gelopen en noemt het de grootste claim ooit gedaan in Europa.

Succes
Van der Goen heeft deze week al een succes geboekt voor zijn 47 clienten die in de jaren misbruikt zijn in internaat St Maria ter Engelen in de wijk Bleijerheide in Kerkrade. Hier werden jongens stelselmatig misbruikt door paters van de Fransiscaner Orde. In een brief bekent de duitse tak van de Fransiscaner monnikken schuld en geeft aan te willen onderhandelen over schadevergoeding. Dit zal dan de eerste schadevergoeding zijn die op het Europese vasteland wordt toegekend.

NOOT VOOR DE REDACTIE,