Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 29 september 2010

ZWAM SUCCESVOL BESTREDEN IN MONUMENTAAL PAND FELIX MERITIS

Felix Meritis hijst 1500 kilo zware balken naar Shaffyzaal

In het ruim 220 jaar oude stadspaleis Felix Meritis wordt nu het plafond van de Shaffyzaal gerestaureerd, nadat in de zomer de Concertzaal is verfraaid.

In het plafond van de Shaffyzaal werd in 2007 schadelijke zwam geconstateerd, die inmiddels succesvol is bestreden. De balken worden nu gerestaureerd: de aangetaste delen worden stuk voor stuk weggezaagd en vervangen door nieuwe balkkoppen. Er is gekozen voor een duurzame restauratie met hout, zodat het originele karakter van deze ingenieuze houtconstructie wordt gereconstrueerd.

De nieuwe balkkoppen hebben een omtrek van ruim 2 meter en zijn op het langste punt tot wel 4 ½ meter lang. Het gewicht van deze balken ligt rond de 1500 kilo per stuk. Door een speciaal ontworpen hijssysteem worden de balken via het achtertrappenhuis omhoog getakeld en opnieuw geplaatst.

De uitvoerder van het restauratieproject spreekt van een unieke operatie: "Dit hebben wij zelfs tijdens ingrijpende restauraties van grote kerken in Nederland niet eerder gezien." Ook tijdens deze restauratiefase blijft het hele grachtenpand geopend voor publiek en programma's.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, het Nationaal Restauratiefonds en het VSB Fonds, en wordt uitgevoerd door de firma Kneppers.

Einde persbericht

Zie ook de video van de werkzaamheden: http://videos.wittysparks.com/id/1343079871. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nana Jongerden, E-mail: publiciteit@felix.meritis.nl, Telefoon: 020-6262321