Beursintroductie vertegenwoordigt een belangrijke overgang voor microfinanciering CGAP 29/09/2010 20:38

PR Newswire

WASHINGTON, September 29, 2010 /PRNewswire/ --
Volgens de schrijvers van een nieuwe verhandeling van CGAP getiteld "Indian Microfinance Goes Public: The SKS Initial Public Offering" (http://www.cgap.org/gm/document-1.9.47613/FN65.pdf) betekent de beursgang (IPO) van de Indiase microfinancieringsinstantie SKS een belangrijke overgang voor microfinancieringen omdat het een bewijs is dat toegang tot de kapitaalmarkt een uitvoerbaar plan is voor microfinancieringsinstanties.

Microfinanciering wordt vaak betaald door internationale donateurs en sociale investeerders en is een groot succes op het gebied van ontwikkeling. Ondanks dit succes bereikt microfinanciering naar schatting toch slechts 100-150 miljoen mensen. Maar er zijn 2.7 miljard mensen op de wereld die nog geen toegang hebben tot officiële financiële diensten die goedkoper en beter zijn dan informele diensten.

"Het is belangrijk om financiële diensten te vergroten", zegt Stephen Rasmussen, een van de schrijvers van de verhandeling. "Veel
microfinancieringsinstanties blijven volhouden dat het feit dat ze geen toegang hebben tot genoeg kapitaal een van hun grootste barrières is. De beursgang van SKS laat zien dat microfinancieringsinstanties de grote middelen van de kapitaalmarkt kunnen gebruiken. En dat is mogelijk een ontwikkeling met drastische gevolgen."

Met bijna 6 miljoen klanten is SKS een van de snelst groeiende microfinancieringsinstanties ter wereld; met een gecombineerd jaarlijks groeitempo van 165 procent sinds 2004. Eind juli werd SKS de eerste microfinancieringsinstantie in India die een beursgang maakte door zijn aandelen aan te bieden via een IPO, en de tweede zuivere
microfinancieringsinstantie ter wereld, na het Mexicaanse MFI Banco Compartamos in 2007.

De beursintroductie werd dertien keer overtekend, en SKS kreeg 155 miljoen Amerikaanse dollar aan nieuw kapitaal bij elkaar. Het bedrijf bereikte de bovenkant van prijsstelling waardoor de waarde neerkwam op 1,5 miljard Amerikaanse dollar en de aandelenprijs was al na vijf weken gestegen met 42 procent.

Voorstanders van een commerciële ontwikkeling van microfinanciering zien de beursintroductie als een mijlpaal die nieuwe deuren zal openen voor dit concept, maar anderen, zoals Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammad Yunus, hebben de nodige scepsis geuit en vragen zich af of het doel van de winstzoekende investeerder op de kapitaalmarkt verenigbaar zou kunnen zijn met het belang van arme vrouwen op het platteland.

"Deze beursintroductie gaat op veel manieren over hoe de
microfinancieringsgemeenschap krijgt waar zij om heeft gevraagd", zegt Greg Chen, een van de schrijvers van de verhandeling. "Maar het vraagt ons ook om te bekijken wat vercommercialisering nu werkelijk betekent voor microfinanciering en welk effect ze heeft op hoe we arme mensen kunnen helpen."

"De beursgang was een groot financieel succes, waardoor SKS zal kunnen groeien", zegt Rasmussen. "Maar het doel van de beursintroductie was niet alleen toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt: het doel was toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt in het belang van arme mensen. De meesten van ons zullen pas van succes willen spreken als we weten dat deze actie veel meer arme mensen echt heeft geholpen."

De verhandeling van CGAP, die de discussie aanzwengelt wat de beursgang betekent voor de toekomstige ontwikkeling van microfinanciering en voor arme mensen, bespreekt belangrijke zaken rond de vercommercialisering van microfinanciering, zoals:


-- Vergoedingen voor het management

-- Waardering van microfinancieringsinstanties

-- Wat de beursgang betekent voor de kwaliteit van de prijs en dienstverlening

-- Hoe beleidsmakers mogelijk reageren

-- Hoe besturen en managers de belangen van de armen zullen afwegen tegen commerciële verplichtingen

-- En wat het betekent voor SKS zelf en de acties die de organisatie gaat ondernemen in de toekomst.
"SKS heeft naam voor zichzelf gemaakt door verwachtingen te ontstijgen en vastgelegde grenzen voor microfinanciering te doorbreken", staat in de CGAP- verhandeling. "Ongeacht de gemaakte keuzes zal het langetermijn-succes van SKS uiteindelijk afhangen van de tevredenheid en trouw van zijn klanten, en van het feit of SKS nieuwe manieren kan vinden om zijn producten te verbeteren en arme mensen nog betere diensten aan te bieden."

Lees vanaf 28 september mee met leiders uit de microfinanciering in een speciale blogserie over de beursintroductie van de SKS. Zie de CGAP Microfinance Blog
Lees de verhandeling: http://www.cgap.org/gm/document-1.9.47613/FN65.pdf

CGAP (http://www.cgap.org) is een onafhankelijk beleids- en
onderzoekscentrum dat zich wijdt aan het bevorderen van financiële toegang voor de armen in de wereld. Ga voor meer informatie naar http://www.cgap.org.

Jeanette Thomas van CGAP, +1-202-473-8869, jthomas1@worldbank.org


-