Ingezonden persbericht

Monster, 2 september 2010

Nederlands team bouwt in China hoogste en grootste zandsculptuur van de wereld

Een nieuw Guinness Wereld Record!

25 meter, zo hoog wordt de top van de hoogste zandsculptuur ter wereld. Het Nederlands Zandsculptuurteam vertrekt volgende week donderdag 9 september naar China om daar leiding te geven aan de bouw van dit nieuwe Guinness Wereldrecord. Van 12 september tot en met 29 september bouwen zij samen met de beste zandkunstenaars van de wereld en een team van 60 Chinese zandkunstenaars aan deze sculptuur met een hoogte van 8 verdiepingen. Dit Guinness Wereld Record wordt gebouwd tijdens de 12de editie van het China Zhoushan International Sand Sculpture Festival.

Sinds 2001 wordt het Nederlands Zandsculptuurteam uitgenodigd door de organisatie van dit grootste zandsculptuur festival ter wereld voor het ontwerp en de uitvoering van de bouw van de zandsculpturen. De gigantische sculpturen worden jaarlijks ter gelegenheid van dit festival op het strand van Zhujiajian gebouwd en blijven 10 maanden staan. Zhujiajian (provincie Zhejiang) ligt op één van de Zhoushan Islands voor de kust van Shanghai en is een populaire vakantiebestemming voor Chinese toeristen.

Het Nederlands team staat onder leiding van project manager Luc Dibbelink en artistiek leider Jeroen Advocaat. Sinds april zijn zij fulltime bezig met het maken van ontwerpen, berekeningen en technische tekeningen voor de bouw van de sculptuur. Begin juli is het Chinese productieteam begonnen met de opbouw van de reusachtige zandsculpturen. Vrachtwagens, bulldozers en telescoopkranen leggen het zand op de juiste plaats en verdichten het zand in houten mallen, die als basis dienen voor de verdere bouw door de zandkunstenaars.

50 miljoen kilo zand (dit is gelijk aan 1.750 vrachtauto's of 415.000 kruiwagens) hebben de zandkunstenaars nodig om een nieuw wereldrecord van 25 meter hoog te vestigen. Het totale sculptuur heeft een lengte van 220 meter en een totale oppervlakte van maar liefst 11.000 vierkante meter. Het oude record staat op een hoogte van 20,91 meter en werd in 2001 in Almere gevestigd.

Op woensdag 29 september zal de officiële hoogtemeting plaats vinden. Tijdens een speciale ceremonie zal de exacte hoogte worden bekend gemaakt en zal door een official van Guinness World Records het wereldrecord certificaat worden uitgereikt.

De vorderingen van de bouw van 's werelds hoogste zandsculptuur zijn via internet te volgen. De website http://www.iceandsandevents.nl/ biedt dagelijks nieuw beeldmateriaal en ook op Facebook en Twitter zijn de vorderingen van uur tot uur te volgen.

Einde persbericht