Gemeente Soest

Controle hondenbelasting van start

12 oktober 2010

Vanaf 20 oktober gaan controleurs (wederom) huis aan huis in de gemeente Soest controleren op het bezit van honden. Voor de ondersteuning bij de uitvoering van de controle heeft de gemeente het Velpse bureau LEGITIEM BV in de arm genomen. De controleurs bellen bij alle inwoners van de gemeente aan om het hondenbezit te inventariseren.

De controleurs vullen, als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, een aangiftebiljet `hondenbelasting' in, zodat alsnog de belasting wordt betaald. De controleur kan zich legitimeren.

De gemeente Soest heft al jaren de hondenbelasting. Een hondenbezitter is verplicht aangifte te doen van het hondenbezit. Het aantal honden dat een eigenaar bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting. Het tarief per hond per jaar bedraagt in 2010 EUR 67,- voor de eerste hond. Voor het bezit van een tweede hond is dat EUR 100,-. Het tarief voor elke volgende hond bedraagt EUR 100,-.

Hond aanmelden

Wijzigt in de loop van jaar het aantal honden of vertrekt het gezin uit de gemeente, dan wordt de belasting verrekend. Deze wijzigingen moeten inwoners zelf doorgeven aan de afdeling Belastingen van de gemeente Soest. Een aan- of afmeldformulier is te verkrijgen op het gemeentehuis of te downloaden van internet:

Hondenbelasting aanmelding

Hondenbelasting afmelding

Regels rond honden uitlaten

De gemeente Soest heeft regels vastgesteld voor het uitlaten van honden en deze regels zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de bebouwde kom van Soest zijn losloopterreinen en uitlaatterreinen aangelegd waar de hond kan worden uitgelaten.

Losloopterreinen zijn de enige gebieden waar honden mogen loslopen. Op uitlaatterreinen moet men zijn of haar hond aangelijnd uitlaten. Op beide terreinen mag de poep blijven liggen; de gemeente zorgt voor het opruimen van de poep.

Buiten de uitlaat- en losloopterreinen moet de hondenpoep zelf worden opgeruimd. De hondenbezitter is verplicht een schepje of zakje bij zich te dragen voor het opruimen. Buiten de bebouwde kom mogen honden aangelijnd worden uitgelaten en mag de hondenpoep blijven liggen.

Daarnaast zijn er gebieden waar honden niet welkom zijn. Bij speelplaatsen, scholen en winkelcentra staan roodomrande borden met de tekst "verboden voor honden".

Uitlaat- en losloopterreinen in Soest