Vlaamse Overheid

Tervuursesteenweg (N3) afgesloten

Veiliger schoolomgeving in Bertem: Tervuursesteenweg (N3) afgesloten

Vlaamse overheid

vrijdag 15 oktober 2010

Vanaf 20 oktober verandert tijdelijk de verkeerssituatie op de Tervuursesteenweg (N3) in Bertem. Eerst wordt de weg twee weken lang afgesloten in de rijrichting van Leuven. Daarna (vanaf 2 november) wordt de weg nog eens twee weken afgesloten in de beide rijrichtingen. Het verkeer zal (richting Brussel pas vanaf 2 november) omgeleid worden via de E40 en de E314. Op de Tervuursesteenweg komen veilige fietspaden, voetpaden en worden de kruispunten deels heringericht om de verkeersveiligheid in het centrum van Bertem te verbeteren. De gemeente Bertem zal in het kader van hetzelfde project twee zijstraten van de Tervuursesteenweg herinrichten en Riobra vernieuwt de riolering.

Planning van de werkzaamheden
De werkzaamheden in de Frans Dottermansstraat, die deel uitmaken van hetzelfde project, zijn ondertussen beëindigd. De Tervuursesteenweg wordt nu afgesloten omdat de aannemer aan de riolering moet werken op de kruising van de Tervuursesteenweg met de Dottermansstraat. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om ook al voorbereidende werkzaamheden aan de nutsleidingen uit te voeren op de weg in de rijrichting van Leuven.

Na de rioleringswerkzaamheden op de hoek van de Tervuursesteenweg en de Frans Dottermansstraat, start de aannemer met de volgende fase van het project, de herinrichting van de A.E. Verbiststraat. Die tweede fase zal waarschijnlijk beëindigd worden voor het bouwverlof van 2011. Daarop start de derde fase, de herinrichting van de Tervuursesteenweg zelf. Volgens de huidige planning zal de herinrichting in zijn geheel begin 2012 beëindigd worden.

De herinrichting van de Tervuursesteenweg De Tervuursesteenweg wordt heringericht van aan de Sint-Franciscusberg tot aan de Aldi-supermarkt:

* nieuwe asverschuivingen en verkeerseilanden zullen een extra vertragend effect op het verkeer hebben
* er komen brede, veilige fietspaden en voetpaden en nieuwe oversteekplaatsen

* de nieuwe voetpaden zijn `leesbaar' voor blinden
* er komen nieuwe bushokjes

* afslagstroken voor het linksafslaand verkeer op het kruispunt van de N3 en de A.E. Verbiststraat zullen de doorstroming en veiligheid verbeteren

* ook op het kruispunt met de Bosstraat komt een nieuwe afslagstrook voor het verkeer in de richting van Leuven

Omleidingen
Het verkeer in de richting van Leuven zal omgeleid worden via de oprit van de E40 in Bertem, de E40, de E314, de afrit Leuven van de E314, de Koning Boudewijnlaan (N264), en de Sint-Jansbergsesteenweg (N253). Als de werkzaamheden in de richting van Brussel starten, zal het verkeer dezelfde omleiding in de omgekeerde richting volgen.

Samenwerking AWV en gemeente Bertem
Voor de herinrichting van de schoolomgeving hebben AWV en de gemeente Bertem een zogenaamde `module 10' afgesloten, dat is de overeenkomst waarmee een gemeente en het Vlaams Gewest zich ertoe verbinden een schoolomgeving op of nabij een gewestweg verkeersveiliger te maken. De aanleg van voorzieningen voor zwakke weggebruikers staat daarbij centraal.

Bijlage
omleidingsplan