Ministerie van Defensie

Balinese dansvoorstelling: 'Ramayana - de ontvoering van Sita'

Datum: 20 oktober 2010 Tijdstip: voorstellingen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Indische Zaal

Dansers spelen op woensdag 20 oktober in Museum Bronbeek een deel van het beroemde Ramayana-verhaal: de ontvoering van Sita. Deze Balinese dansvoorstelling is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Na de voorstelling neemt een jeugdgids de kinderen mee door het museum, waar ze meer leren over wat er vroeger in Indonesië is gebeurd.

Het Ramayana-verhaal

Balinese dans door Aafke de Jong. Foto: DwiBhumi Balinese Dans & Cultuur

Vanuit India heeft het Ramayana (het verhaal van Rama) zich door de eeuwen heen verspreid over heel Azië. In Indonesië wordt het verhaal vooral op Java en Bali onder andere in dansvorm gegoten. Met prachtige kostuums en maskers brengen de dansers de eeuwenoude karakters van prinses Sita, haar verloofde prins Rama, demonenkoning Rahwana en aanvoerder van het apenleger Hanoman tot leven. Tijdens de dansvoorstelling zie je hoe Sita werd ontvoerd.

De ontvoering van Sita

Rama en Sita zijn door een speling van het lot verbannen naar het woud. Reuzenkoning Rahwana uit het rijk Alengka is verliefd op Sita en verzint een list om haar te verleiden. Hij draagt zijn onderdaan Marica op zich te veranderen in een gouden hert om de aandacht van Sita te trekken. Sita vraagt Rama het hert voor haar te vangen, want ze wil het graag als huisdier houden. Het lukt Rama niet om het dier te vangen en hij raakt steeds verder het woud is. Sita blijft alleen achter.

Op een gegeven moment verschijnt er een oude bedelaar. Sita nadert hem omdat zij hem wil helpen. Dan blijkt de oude man de demonische koning Rahwana in een vermomming te zijn. Hij grijpt haar beet en ontvoert haar door de lucht naar zijn paleis.

Als Rama terugkomt, ziet hij tot zijn grote schrik dat Sita verdwenen is. Gelukkig heeft de vogel Jatayu gezien wat er gebeurd is. Hij vertelt het verhaal aan de diep treurige Rama. Hierop besluit deze de hulp van de witte aap Hanoman in te roepen. Met zijn magische krachten roept Hanoman de hulp in van het voltallige apenleger en bouwt een brug van stenen naar de overkant, daar waar Rahwana Sita gevangen houdt.

En zo wordt de prinses uiteindelijk gered uit de klauwen van het monster. Een huwelijk tussen Rama en Sita volgt als ze weer veilig thuis zijn.

De dansers

De dansers zijn: Febrina Tanoewidjaja, Nyoman Sumardika en Aafke de Jong. Zie ook de website van DwiBhumi - Balinese Dans & Cultuur.

Aanvangstijd voorstellingen

De voorstellingen beginnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De voorstelling en rondleiding duren elk 30 minuten.

Toegangsprijs en reserveren

Voor deze voorstelling geldt de toegangsprijs van Museum Bronbeek.

Reserveren kan via de receptie van het museum, tel: (026) 376 35 55.