Maastricht University

Jongeren vragen aandacht voor wereldvoedselsituatie op Utrecht CS

Verkiezing VN Jongerenvertegenwoordiger nadert finale

Op de inhoud van dit persbericht rust een embargo tot 20 oktober, 04.00 uur

Woensdagochtend delen jongeren tijdens de ochtendspits honderden blauwe vorken uit op Utrecht CS. De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen en bewustzijn te creëren voor de rol van de Verenigde Naties bij het wereldvoedsel- en schoon drinkwatervraagstuk. Deze week viert de VN haar 65 jarig bestaan. De actie is een initiatief van Dirk Janssen, student aan het University College Maastricht. Hij is een van de drie finalisten in de verkiezing van VN Jongerenvertegenwoordiger.

Dirk Janssen: "Jongeren zijn in Nederland vaak te weinig betrokken bij mondiale vraagstukken. We vinden dat het tijd is dat de toekomstige generatie zich bezint hoe de VN ook in de toekomst een organisatie blijft die zich inzet voor problemen wereldwijd. Jongeren kunnen hier een belangrijke rol bij spelen. Niet alleen jongeren in Nederland, maar in de hele wereld moeten de kans krijgen mee te praten en mee te denken. Daarom zet ik me in voor toegang tot water, voedsel en onderwijs voor jongeren wereldwijd. Ik kies voor deze speerpunten omdat alleen met water, voedsel en onderwijs jongeren wereldwijd kansen kunnen benutten."

Tweede kamerleden
Om ook bij het Nederlands parlement gehoor voor deze actie te vinden neemt Tweede Kamerlid Arjen El Fassed van Groenlinks een één meter grote blauwe vork in ontvangst. De blauwe vork staat symbool voor de campagne van Dirk. "Ik wilde een krachtig symbool om mijn boodschap kracht bij te zetten. In Maastricht, Wageningen (mijn geboorteplaats) maar ook op Facebook is dit symbool al overal opgedoken", aldus Dirk.

VN Jongerenvertegenwoordiger
Dirk Janssen is een van de drie finalisten in de verkiezing van de VN Jongerenvertegenwoordiger. Wint Dirk de finale, dan vertegenwoordigt hij het komende jaar de Nederlandse jongeren bij de Verenigde Naties in New York. Als lid van de officiële delegatie mag hij de algemene vergadering van VN toespreken.

De komende week gaat Dirk de strijd aan met twee sterke tegenkandidaten: Iris Gardien en Thijs Verheul. Tijdens de finale dit weekend moeten ze zoveel mogelijk stemmen verzamelen via sms. De winnaar, en dus de nieuwe VN Jongerenvertegenwoordiger, wordt bekend gemaakt op zondag 24 oktober, de internationale dag van de VN tijdens het evenement UN&me in Den Haag. Voor meer informatie over de verkiezing, de kandidaten en de finale ga naar www.wereldvandevn.nl