Gemeente Alphen aan den Rijn

hufterigheid naar goede manieren

Van hufterigheid naar goede manieren

In de media, landelijke campagnes, de gemeenteraad en door bewoners wordt steeds meer gesproken over het gebrek aan respect en a-sociaal gedrag naar elkaar toe. Het college van burgemeester en wethouders streeft naar een Alphen aan den Rijn waar het goed wonen, werken, ondernemen, winkelen en recreëren is. Een stad waarbij iedereen zich betrokken voelt en waarin iedereen ook verantwoordelijkheid neemt voor het reilen en zeilen van de buurt en de wijk waar men woont. De gemeente wil een ongewenste houding en hufterig gedrag in de openbare ruimte aanpakken door succesvolle en veelbelovende delen van het beleid voort te zetten. Waar nodig worden verbeteringen en andere accenten aangebracht.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Volgens wethouder Hans Groen in t Wout is hufterigheid een sociaal probleem, dat zich fysiek uit in de openbare ruimte. Er zijn ook in Alphen genoeg voorbeelden te noemen van hufterigheid: het niet opruimen van hondenpoep, schelden, afvaldumpingen bij ondergrondse containers, zwerfafval, geluidsoverlast, vervuiling door kauwgomresten en graffiti, vernielingen en ga zo maar door. De lijst is lang, helaas. Steeds vaker hebben mensen een kort lontje. Waar wij samen wonen, werken en recreëren, zijn wij ook samen verantwoordelijk voor de sfeer waarin we dat doen. De oplossingen worden al snel gezocht in extra voorzieningen: nog meer vegen, graffiti verwijderen, strenger handhavend optreden etc. Het draagt natuurlijk bij, maar het kost de gemeenschap veel geld en hiermee wordt de hufterigheid aan de bron niet aangepakt. Sterker nog: alleen maar schoonmaken kan zelfs tegen gaan werken. Het wordt immers toch wel weer opgeruimd door de gemeente.

Integrale aanpak
De oplossing ligt mede in het betrekken van bewoners bij het verbeteren van de leefbaarheid en de verdere ontwikkeling van de woonomgeving. De gemeentelijke wijkgerichte aanpak draagt bij aan het vergroten van het sociale netwerk door bijvoorbeeld bewonersinitiatieven te stimuleren en ondersteunen, waardoor mensen elkaar beter leren kennen. Zo zal minder overlast ontstaan. De anonimiteit wordt immers doorbroken. Ook de inzet van groenvrijwilligers speelt een belangrijke rol. Deze fysieke samenwerking met de bewoners van de wijk om een bovengemiddelde kwaliteit op het gebied van groen te realiseren, zorgt ook voor meer sociale samenhang.

De gebiedsbeheerders van de gemeente ondersteunen het sociale en fysieke niveau in de wijk en onderhouden dagelijks contact met hun wijk en allerlei partijen, zoals scholen, Participe en wonenCentraal. In de samenwerking met de politie worden extra accenten gezocht voor het handhaven op ongewenste houding en gedrag.
Extra communicatie vanuit de gemeente draagt ten slotte bij aan het voorkomen van een hufterige houding en gedrag, door de nadruk te leggen op het postief gebruik van de openbare ruimte en te wijzen op de gevolgen van hufterig gedrag voor de omgeving.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn