Gemeente Dantumadeel


Annet en Jilco Venema eerste aanvragers omgevingsvergunning

Vrijdag 1 oktober j.l. is landelijk de WABO (Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) in werking getreden. Bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning en nog veel andere vergunningen zijn per die datum opgegaan in de nieuwe Omgevingsvergunning.

Hoe gaat het in zijn werk?
Burgers en bedrijven kunnen via het OLO (Omgevingsloket Online, www.omgevingsloket.nl) eerst een vergunningcheck doen en vervolgens, zo nodig, een digitaal aanvraagfomulier invullen. Hierbij kan worden ingelogd met de DigiD-code, waarover de meeste mensen inmiddels beschikken en die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt bij de belastingaangifte. De Omgevingsvergunning is in het leven geroepen om het verkrijgen van vergunningen te vereenvoudigen.

De eerste aanvraag in Dantumadiel
Hoe dit in de praktijk gaat hebben de eerste aanvragers, Annet en Jilco Venema uit De Westereen ondervonden. Annet heeft jarenlang als kapster gewerkt en nu gaat ze op basis van een kleurenanalyse kleuradviezen geven voor kleding, haar en make-up vanuit een eigen salon aan huis. De garage bij het woonhuis wordt hiervoor verbouwd tot salon. Omgevingsvergunning

Hoewel het eerst een eenvoudige vergunningaanvraag leek, bleek al gauw dat het nog niet mee valt om de hele vragenlijst te doorlopen en in te vullen. Jilco en Annet hebben eerst thuis de `vergunningcheck' gedaan. Dit ging probleemloos, maar het invullen van het aanvraagformulier riep wel vragen op. Daarom hebben zij de hulp ingeroepen van de medewerkers van de eenheid Fergunnings op het gemeentehuis. Daar konden ze met hun DigiD zo weer inloggen in de aanvraag die ze thuis al gedeeltelijk hadden ingevuld. Samen met de medewerkers, die zelf ook moeten wennen aan het nieuwe systeem, konden ze overige vragen beantwoord en was de eerste omgevingsvergunningaanvraag in Dantumadiel een feit.

Hebt u plannen waarvoor mogelijk een vergunning is vereist? Doe dan eerst de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl. Blijkt dat u inderdaad een Omgevingsvergunning nodig hebt, dan adviseren wij u de digitale vergunningaanvraagformulier thuis zo volledig mogelijk in te vullen. Komt u er niet helemaal uit, dan kunt u een afspraak maken met een medewerker van de eenheid Fergunnings, waarna op het gemeentehuis de aanvraag compleet kan worden gemaakt.

Voor vragen of een afspraak kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van de gemeente 0511-426161 of mailen naar post@dantumadiel.eu.